Skip to main content

Počinje takmičenje “Domaćinstvo koje su izabrale laste”

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije (DZPPS) osmi put sa ponosom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje od 20. do 30. maja 2024 godine. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Laste od vajkada prati epitet „vesnika proleća” jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje. Na osnovu prisutnosti i ponašanja lasti danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede čiji razvoj počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74% globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremesnkih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gneždenja seoskih lasta.

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje „Domaćinstvo koje su izabrale laste”, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koja svoj prostor dele sa lastama.

Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda smo izbrojali 2021. u Sremskim Karlovcima – čak 101!” pojašnjava Vilmoš Barkoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog takmičenja.

Prijave su otvorene od 20. do 30. maja u 12č putem sledećeg prijavnog formulara. Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni za vikend 8-9. juna, u emisiji Šarenica na RTS1 kao i na društvenim mrežama DZPPS-a.

Pravila takmičenja:

 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
 • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.
 • Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
 • Nagrade:
  – Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
  – Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća.
  VAŽNO: Zbog variranja cene kukuruza organizator zadržava pravo da glavna nagrada bude manja od 1.000 kilograma ukoliko dođe do rasta cena kukuruza u odnosu na dan 20.05.2024. godine.
 • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti prijavljen do 30. maja 12č. Pobednici takmičenja biće objavljeni u emisiji “Šarenica” na RTS1, za vikend 8-9. juna, na sajtu www.pticesrbije.rs kao i na nalozima DZPPS na društvenim mrežama. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 • Prijavljivanje se vrši putem prijavnog formulara koji možete popuniti >> OVDE << ili putem brojeva telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. VAŽNO: Prijava telefonom je moguća radnim danima od 09.00 do 17.00 časova.
 • Žiri će raditi u sastavu:
  Milan Ružić – izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  Vilmoš Barkoci – ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator takmičenja
  Aleksandra Đurović – direktorka Jato D.O.O.
 • Odluke žirija su konačne.
 • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl).
 • Iz takmičenja se izuzimaju pobednici prethodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici.

Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61.

Comments (2)

Comments are closed.