Skip to main content

Laste donele tonu kukuruza domaćinstvu Tot

Čak 75 gnezda seoskih lasti izbrojano je u štalskim prostorima u domaćinstvu Karolja i Aniko Tot, najviše na ovogodišnjem takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Posetili smo pobednike u selu Trešnjevac, opština Kanjiža, na severu Banata, zajedno sa prijateljima iz kompanije Savacoop koji su donirali nagradu – 1 tonu kukuruza!

Uručenje priznanja domaćici Aniko Tot

Cilj ovog takmičenja je da podrži ljude sa sela koji se poljoprivredom bave na tradicionalan i održiv način a koji su ugroženi gašenjem sela i pritiskom koji stvara intenzivna poljoprivreda. Odmah po dolasku smo se uverili da je nagrada otišla u prave, vredne ruke: Totovi imaju desetak krava. U štali, iznad krava, na obe strane krovnih greda načičkano je rekrodnih 75 gnezda. Ove laste podržane su ne samo brojnim insektima koje hvataju u neumornom letu, već i srdačnom dobrodošlicom ovih ljudi.  

Nakon uručenja priznanja i nagrade, na grede smo postavili još tri glinena gnezda koje izradio Jovan Blat, akademski vajar iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde. Tibor Rekecki, licencirani prstenovač, saradnik i član DZPPS-a, iskoristio je priliku da pred štalom razapne mreže i prstenuje 20-ak seoskih lasti.

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 145 seoskih domaćinstava širom Srbije. U ukupno izbrojanih 978 gnezda nastanjeno je oko 6 hiljada seoskih lasti. Pored domaćinstva sa najvećim brojem lasti, a kako bismo nagradili i druge koji lastama poklanjaju svoju pažnju, i ove godine smo zajedno sa našim prijateljima Slobodanom i Anom, voditeljima emisije „Šarenica“ na RTS1, organizovali izvlačenje pobednika u kategoriji „srećno gnezdo“ u kojoj učestvuju svi prijavljeni na takmičenje koji ispunjavaju uslov da imaju najmanje jedno gnezdo seoskih lasti. Srećna ruka Slobodana Šarenca kao pobednika je izvukla Marka Đugu, iz Hajdučice, opština Plandište, u Južnobanatskom okrugu, koji kao nagradu osvaja sadnice borovnice, poklon Superior D.O.O. iz Velike Plane.


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije još jednom čestita pobednicima i zahvaljuje se svim učesnicima ovogodišnjeg takmičenja koji čuvaju naša sela i seoske laste!