Naša priča

Kako je sve počelo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije osnovano je 18. novembra 1989. i tada imenovano kao Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine. Proisteklo je iz Komisije za proučavanje i zaštitu ptica Društva ekologa Vojvodine i okupljalo je profesionalne i amaterske ornitologe, uglavnom sa teritorije severne pokrajine. Tadašnja udruživanja ornitologa i ljubitelja divljih ptica sprovedena su na osnovu teritorijalne organizacije bivše zajedničke države. Pre našeg Društva, osnovane su organizacije istog profila u Sloveniji i Hrvatskoj, a ubrzo nakon toga i u Makedoniji. Sve su bile povezane u Savez ornitoloških društava Jugoslavije (SODJ), koji je imao teškoća sa funkcionisanjem zbog poznatih okolnosti. Uprkos tome, redovno su održavane konferencije ornitologa Jugoslavije.

Prekretnica u postojanju Društva je pridruženo članstvo u krovnu organizaciju BirdLife International 2013. godine, čime je Društvu ukazana čast, ali i poverena odgovornost za dalji rad na polju zaštite ptica i njihovih staništa. Društvo počinje da raste i razvija se, što zahteva i unapređenje rada same organizacije. U decembru 2014. godine se premešta iz prostorija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i iznajmljuje samostalni kancelarijski prostor u Novom Sadu. Nedugo zatim otvara kancelariju i u Beogradu čime se približava značajnijim institucijama i članstvu u glavnom gradu. 

U junu 2018. Društvo je postalo punopravni član mreže BirdLife International. Smatramo da je izuzetan uspeh biti deo najvećeg globalnog partnerstva za zaštitu ptica, njihovih staništa i prirode uopšte. BirdLife porodicu čini 121 partnerska organizacija širom sveta koja kroz posvećen rad doprinosi dugoročnoj zaštiti prirode.

Društvo zapošljava stručnjake različitih profila obrazovanja i interesovanja. Međutim, glavnu pokretačku snagu čine mnogobrojni članovi, volonteri i prirodnjaci koji rade na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou na zaštiti ptica i njihovih staništa i na povećanju znanja o pticama u Srbiji i njihovim potrebama. Znanje je pretočeno u mnogobrojne stručne publikacije i jedini ornitološki časopis u Srbiji – „Ciconia“. Iskustva i zanimljive priče ljubitelja ptica objedinjeni su u Magazin za ljubitelje divljih ptica i prirode „Detlić“. 

Vrednosti koje od samih početaka definišu DZPPS su pre svega – ljubav prema pticama i prirodi i uvažavanje prava na opstanak biodiveziteta. Ljubav i ogromni entuzijazam osnovna su pokretačka snaga koja okuplja više stotina članova i volontera da rade zajedno i za opšte dobro.

Iz toga proizilaze vizija i misija Društva:

Vizija – Očuvana priroda za ptice i ljude.

Misija – Zalažemo se za očuvanje populacija svih vrsta ptica, njihovih staništa i područja u kojima žive.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Naša dokumenta

Statut Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pravilnik o radu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije © Sva prava zadržana - 2020