Skip to main content
Šta sve možeš ti da uradiš?

Uključi se

Prati naš rad

Saznaj najnovije vesti o pticama i prirodi Srbije, informiši se o aktuelnim dešavanjima i akcijama koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Podeli vest na društvenim mrežama, kako bi stigla do velikog broja ljudi. 

Učlani se

Pridruži se našem jatu! Zajedničkim akcijama možemo doprineti boljem poznavanju i zaštiti ptica i  njihovih staništa u Srbiji. Godišnjom članarinom podržavaš rad Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i daješ svoj doprinos zaštiti prirode.

Javljaj nam

Ukoliko pronađeš mladunca ispalog iz gnezda, ili pticu sa vidljivim povredama, ako otkriješ nebezbedno gnezdo ili nezakonitu radnju koja ugrožava ptice i njihova staništa, kontaktiraj nas. Probaćemo da rešimo problem ili te uputimo na pravu adresu.  

Piši za Detlić

Postanite saradnik magazina „Detlić“. Podelite sa nama zanimljive priče, neobične događaje i lepe fotografije u kojima su glavni junaci ptice. Vaše reportaže pošaljite na imejl adresu: magazindetlic@gmail.com

Volontiraj

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine sprovodi nekoliko programa kojima se možete priključiti kao volonter. Svako može da pomogne u prikupljanju podataka o pticama, terenskim ili promotivnim aktivnostima.

Česta pitanja

Imate pitanje za nas? Našli ste povređenu pticu ne znate šta da učinite i koga da kontaktirate? Proverite da li se odgovor već nalazi u rubrici „Često postavljena pitanja“.

Filmovi

Poseti naš YouTube kanal. Tamo te čekaju zanimljivi dokumentarni filmovi, obrazovna prirodnjačka predavanja i reportaže o našim aktivnostima. Javi nam utiske.

Saveti

Želite da napravite kućicu za ptice i zanima vas kako? Niste sigurni šta da stavite u hranilicu za ptice? Zašto hleb nije dobar za ptice? Želite da naučite koje to sve ptice žive u našim krajevima?  Interesuje vas kako i zašto se ptice markiraju?

Za ta i mnoga druga pitanja prirpemili smo vam savete u ovoj rubrici.

Biblioteka

Biblioteku Društva čini stručna literatura iz oblasti ornitologije, zaštite prirode i životne sredine. Društvo vrši razmenu literature sa domaćim i stranim izdavačima, institucijama i organizacijama. Posedujemo veliki broj stručnih knjiga, periodičnih časopisa i magazina. 

Najvažniji deo naše bibilioteke jesu domaća izdanja, poput jedinog ornitološkog časopisa „Ciconia“, kao i knjige o ornitofauni Srbije. Posebno se ističe Crvena knjiga faune Srbije III – Ptice iz 2018. godine u kojoj su predstavljene sve ugrožene vrste ptica. Svet ptica i prirode približavamo svima, bez obzira na uzrast i obrazovanje, te o zanimljivostima možete čitati u magazinu za ljubitelje prirode „Detlić“, a različite savete možete pronaći u brošurama i lifletima Društva.

Aplikacija

Videli ste pticu u Srbiju ili okruženju, a ostali u nedoumici kojoj vrsti pripada?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vas uz pomoć aplikacije “Ptice na dlanu” vodi do pravog odgovora na pitanje “Koja je ovo ptica?”.

Osim identifikacije, aplikacija sadrži ilustracije, zvukove i video snimke vrsta koje se mogu sresti u našim krajevima.