Skip to main content

Dođite na “Polet” u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vas poziva da uživate u svetu ptica družeći se sa ostalim prirodoljupcima. Pridružite se našem jatu i učestvujte na Poletu koji se ove godine održava u zaštićenom području Predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura”, 13. maja 2023. godine.

Satnica aktivnosti POLET-a 2023.

Treću godinu zaredom, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje jedinstven događaj na kojem okupljamo svoje članove, najveću zajednicu ljubitelja ptica i prirode u Srbiji, i brojnim aktivnostima slavimo Svetski dan ptica selica koji se obeležava širom sveta. Tim povodom, kao lokaciju smo odabrali Ovčarsko-kablarsku klisuru koja je u različitim tipovima očuvanih staništa, u šumama, na vodenim površinama i liticama, dom za 160 vrsta ptica.

Pođite u šetnju sa ornitolozima Društva, posmatrajte ptice i upoznajte prirodu Ovčarsko-kablarske klisure, područja od izuzetne važnosti za opstanak biodiverziteta, učestvujte u radionici pravljenja i postavljanja kućica za ptice, nabavite literaturu, poklone i druge proizvode na štandu, prisustvujte promociji Opticron dvogleda, vozite se katamaranom, posetite Prirodnjački centar i uživajte u tradicionalnim jelima ovog kraja. Najmlađi takođe mogu posmatrati ptice tokom šetnje prilagođene njihovom uzrastu i učestvovati u radionici koju su pripremili ornitolozi Društva.

Informacije o tačnoj lokaciji okupljanja kao i druge važne napomene dobićete mejlom nakon prijave za Polet.


Polet je besplatan za članove Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Ukoliko niste član, prisustvo Poletu je moguće uz uplatu godišnje članarine ili donacije u iznosu od 1000 RSD po osobi. Ovo se odnosi i na bliske srodnike članova koji nemaju uplaćenu porodičnu članarinu, a žele da prisustvuju događaju.


Prijave za Polet su obavezne za sve učesnike. Rok za prijavu je nedelja 7. maj 2023. godine do kraja dana.


Pogledajte kako je izgledao Polet 2022. godine, održan u SRP “Obedska bara”


Šta je cilj Poleta?

Cilj Poleta je da se kroz različite zanimljive aktivnosti, namenjene svim uzrastima, bolje upoznamo, razmenimo znanja i iskustva, kako bismo naučili nešto novo o pticama i prirodi. Tog dana će se naše jato okupiti, osnažiti i ponovo razleteti širom Srbije kako bi nastavilo da istražuje i štiti prirodu.

Kako se pripremiti za Polet?

Troškovi

Društvo NE ORGANIZUJE prevoz na Polet, ali ćemo vas povezati sa drugim članovima putem Viber grupe kako biste mogli da zajedno organizujete dolazak. Molimo vas da se u prijavnom formularu izjasnite za tu opciju.

Učešće u aktivnostima i ručak su besplatni za sve članove Društva. Po utvrđenom cenovniku TO Čačak NAPLAĆUJU SE vožnja katamaranom i obilazak Prirodnjačkog centra koje organizuje domaćin zaštićenog područja. Vožnju katamaranom je neophodno najaviti unapred, a broj za rezervaciju ćemo vam poslati zajedno sa drugim detaljnim informacijama nakon prijave za Polet.

Šta obući i poneti sa sobom?

Poželjno je da se obučete slojevito i obujete obuću udobnu za šetnju i boravak u prirodi. Važno je da ponesete kačket, šešir ili neku drugu vrstu zaštite od sunca. Ukoliko posedujete dvogled, nemojte zaboraviti da ga ponesete. Takođe, savetujemo da ponesete jastuče ili piknik prostirku kako biste mogli da uživate u prirodnom ambijentu. Ne zaboravite da ponesete člansku kartu i dobro raspoloženje.

Osveženje

Izuzetno je važno da sa sobom ponesete odgovarajuću količinu vode. Takođe savetujemo da pripremite i užinu poput sendviča i voća.

Dodatni saveti

10 saveta kako biti dobar i odgovoran posmatrač ptica pročitajte OVDE.