Skip to main content

Sprečimo stradanje divljih životinja!

Novi Sad, 23.10.2023. – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) će do kraja ove godine, u okviru projekata kojima rukovodi, Balkan DETOX LIFE i Adriatic Flyway 5, održati četiri radionice na teritoriji Srbije. Teme radionica će biti problemi trovanja divljih i domaćih životnja i učestalost ove pojave, pre svega u Vojvodini, kao i nezakonito izlovljavanje i hvatanje ptica, ali i drugih divljih životinja.

Ždralovi stradali kod Sanada (Čoka) od posledica hranjenja semenom tretiranim furadanom, 2014. godine

U nedavno objavljenoj „Crvenoj knjizi ptica Srbije“ predstavljene su najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočava sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

Kao posledica ovih problema i nelegalnih aktivnosti u Srbiji svake godine nastrada stotine hiljada divljih životinja.

„Radionica je otvorena za sve građane, institucije i organizacije jer je ovo široko rasprostanjen problem i tiče se podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine kao i direktno zdravlja nas ljudi. Želimo da u različitim krajevima Srbije čujemo iskustva i probleme koji postoje u vezi sa trovanjem, kao i hvatanjem i ubijanjem životinja. Ova lokalna isksustva su veoma bitna kako bismo mogli da sprečimo neke buduće probleme. Radionicu će voditi stručnjaci DZPPS-a koji već godinama unazad rade na sprečavanju ovih ilegalnih aktivnosti“, pojašnjava Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a i jedan od predavača na radionicama.

Zahvaljujući saradnji sa Upravom za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica, prva radionica će se održati upravo u tom gradu, u utorak 31. oktobra 2023. sa početkom u 11.00č u Sali 4, zgrade Gradske uprave. Obavezne su prijave klikom na sledeći formular.

Druga radionica će biti održana u Bačkoj Topoli, 3. novembra, 2023. u Biblioteci „Eržebet Juhas“ sa početkom od 13.00č. Obavezne su prijave klikom na sledećI prijavni formular.