Skip to main content

Recept za pripremu masne kugle za prihranu ptica

Danas u većini specijalizovanih prodavnica za kupovinu hrane za životinje možete kupiti masne kugle za prihranu ptica. Naš savet vam je da sami napravite masnu kuglu, jeftino je, jednostavno i zabavno. U ovoj aktivnosti će podjednako uživati i deca i odrasli. U nastavku je recept za ukusne masne kugle kojima će se ptice u vašem dvorištu, obližnjem parku ili šumi, rado sladiti!

Masna kugla za prihranu ptica

Sastojci:

 • Svinjsko ili goveđe salo (loj)
  Salo možete nabaviti u obližnjoj mesari ili bolje snabdevenoj prodavnici. Nemojte koristiti puter, margarin, kokosovo ulje, puter od kikirikija i slično, jer može naškoditi pricama.
 • Razno zrnevlje i orašasti plodovi:
  Možete koristiti samleven kukuruz, suncokret, pšenicu, seme sirka, proso, seckani orah ili kikiriki. Važno je da zrnevlje i orašasti plodovi budu sirovi i neslani, jer u suprotno to takođe može naškoditi pticama.

Priprema:

 • Način 1
  Usitnite salo u veću posudu i počnite da ga gnječite rukama. Kada salo malo omekša od gnječenja krenite postepeno da dodajete mešavinu zrnevlja i orašastih plodova. budite oprezni sa količinom zrnevlja koje dodajete kako se masna kugla kasnije ne bi mrvila i raspadala. Kada se sve lepo sjedini smesu možete oblikovati u kugle, iskoristiti manje plastične posude kao kalup, ljusku kokosovog oraha. Takođe možete koristiti i manje otvorene šišarke za čiji vrh ćete zavezati kanap i onda smesu čvrsto oblikovati u kuglu oko šišarke. Kada završite sa oblikovanjem kugle ostavite preko noći na hladno ili u frižider da se dodatno stegnu.
 • Način 2
  Rastopite salo u većoj šerpi. Kada se salo otopi sklonite sa šporeta. Varjačom mešajte i postepeno dodajite mešavinu zrnevlja i orašastih plodova. Kada se sve lepo sjedini smesu prespite u odabrane kalupe. Pazite! Smesa može biti vruća. Kada nalijete kalupe stavite ih na hladno ili u frižider preko noći da se smesa stegne.

Bićete presrećni i ponosni kada vidite da se ptice slade masnim kuglama koje ste vi napravili. Nemojte očekivati da će ptice istog momenta kada okačite masnu kuglu na drvo ili žbun navaliti da je kljucaju i čapkaju. Može proći i nekoliko dana dok ne otkriju masnu kuglu, ali kada je pronađu stalno će se vraćati po još! Takođe je važno da znate da se na ovaj način ptice prihranjuju tokom hladnih zimskih meseci.

Comments (2)

Comments are closed.