Skip to main content

Ptice Srbije i Evrope – objavljena knjiga na koju se dugo čekalo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa radošću obaveštava da je iz štampe upravo izašla knjiga „Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje“, prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje divljih ptica na srpskom jeziku koji će javnosti biti predstavljen u Beogradu, 27. juna u Biblioteci grada Beograda, a potom, 29. juna i u Novom Sadu, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

“Ptice Srbije i Evrope, vodič za raspoznavanje”

Autori ovog kapitalnog dela jesu četvorica renomiranih evropskih ornitologa, Rob Hjum, Robert Stil, Endi Svoš i Hju Harop, a srpsko izdanje je preveo i prilagodio tim stručnjaka okupljenih u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je, zajedno sa Jato D.O.O. i izdavač. U knjizi je, sa preko 4.700 fotografija priznatih fotografa prirode, predstavljeno svih 928 vrsta ptica zabeleženih u Evropi. Sa ciljem da pouči raspoznavanju ptica, opisana su sva ruha i podvrste, slične ili vrste koje su teške za raspoznavanje su detaljno upoređene, a predstavljeni su i detalji o mitarenju, oglašavanju, statusu i staništima. Knjiga sadrži i 540 mapa koje su napravljene u saradnji sa organizacijom BirdLife International.

Nije jednostavno objasniti značaj ove knjige. To nije samo ključ za raspoznavanje ptica, to je ključ koji će mnogima otključati vrata prirode. Knjiga je zaista namenjena raznovrsnoj čitalačkoj publici: biolozima, ekolozima, šumarima, lovcima, poljoprivrednicima, iskusnim posmatračima ptica i početnicima, zaljubljenicima u prirodu, studentima, starima, mladima i deci podjednako. Ovaj ključ je primenjiv i biće od koristi u čitavom regionu gde se govori jezik kojim se međusobno sporazumevamo. Pritom, tiraž je dovoljno velik da najveći broj zainteresovanih dobije ovu knjigu. Verujemo da će ovo biti prava revolucija u načinu kako posmatramo i razumemo ptice i prirodu“, rekao je Milan Ružić, glavni urednik knjige i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

To nije samo ključ za raspoznavanje ptica, to je ključ koji će mnogima otključati vrata prirode.

Na promociji vodiča u Biblioteci grada Beograda, 27. juna u 19č, pored Milana Ružića, govoriće i drugi autori zaslužni za srpsko izdanje: Jelena Guduraš, prevoditeljka knjige, Željko Stanimirović, ornitolog – stručni konsultant i Kalman Moldvai, tehnički urednik knjige. Na novosadskoj promociji, 29. juna u 18č, na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta govoriće i dr Dimitrije Radišić, docent na pomenutom Departmanu.

Na ovako detaljan ključ za raspoznavanje ptica se čeka još od 1867. kada je Josif Pančić objavio knjigu „Ptice u Srbiji“. Stoga je ovo zaista važan trenutak i, za nas u Društvu, izuzetno emotivan jer ogroman trud stoji iza ovog izdanja. Zato srdačno pozivamo sve da dođu na promocije, gde će knjigu moći i da nabave, ali i da popričaju sa autorima, ornitolozima, drugim ljubiteljima ptica. Dođite da se zajedno radujemo i družimo!“ dodao je Ružić.

Pored pomenutih promocija, zainteresovani već sada knjigu mogu da nabave i putem internet prodavnice DZPPS-a. Članove DZPPS-a očekuje specijalna, niža cena, a oni svoj primerak mogu nabaviti i u kancelarijama Društva u Novom Sadu i Beogradu.

Unutrašnjost knjige “Ptice Srbije i Evrope, vodič za raspoznavanje”

Comment

Comments are closed.