Skip to main content

Priključite se prvom popisu sabljarki u Srbiji!

Aktuelni strateški plan rada Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije predviđa sprovođenje popisa gnezdilišnih parova i kolonija sabljarki tokom 2023. godine. Pozivamo sve naše članove, saradnike, ljubitelje ptica i prirode da nam pošalju podatke o lokacijama gde se sabljarke viđaju. Ovu vrstu je lako prepoznati po crno-beloj obojenosti perja, zelenkastim nogama i tankom kljunu povijenom na gore po čemu je jedinstvena među našim pticama.

foto: dr Raju Kasambe, Wikimeda Commons

Sabljarka (Recurvirostra avosetta) je malobrojna, ponašanjem i izgledom neobična i egzotična ptica gnezdarica Srbije. Zavisno od godine i količine prolećnih padavina gnezdilišna populacija varira od 90 do 200 parova.

Sabljarke naseljavaju različite plitke vode, slatinska jezera, ribnjake, taložnike otpadnih voda. Na seobi se pojavljuju na raznim vodama koje su bogate planktonom. U Srbiji izuzetno retko prezimljavaju u malom broju.

Ukoliko ih primetite, ili poznajete mesta gde se gnezde, popunite jendostavan formular koji se nalazi u prilogu i pošaljite ga na imejl adresu podaci@pticesrbije.rs.  

naslovna fotografija: Charles J. Sharp, Wikimedia Commons