Skip to main content

Prijavili krivolov u Blacu, dobili pretnje smrću!

Novi Sad, 15.09.2023. – Članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) već desetu godinu zaredom tokom avgusta i septembra nemaju sna zato što špartaju Srbijom tražeći i prijavljujući slučajeve krivolova prepelica. Ne spavaju mirno ni krivolovci koji tokom noći na više stotina lokacija postavljaju zakonom zabranjene elektronske vabilice, gde potom u ranim jutarnjim satima uz prasak pušaka lišavaju života malene ptice selice.

Elektronska vabilica je uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Vabilica_Trbunje
Vabilica_Trbunje

Podaci sa terena ukazuju da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi do 800 elektronskih vabilica. Zbog ovakvog vida nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada najmanje 50.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biodiverzitetu.

Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači, što jesu elektronske vabilice, predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u julu ove godine dopisom obavestilo sva osnovna javna tužilaštva u Srbiji o postojanju sumnji na predstojeći masovan nezakonit lov prepelica, o čemu je informisana i Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije.

Međutim, ni ovo leto nije prošlo bez krivolova prepelica, uprkos apelu Lovačkog saveza Srbije koji je usledio neposredno pred početak lovne sezone koja je otvorena 15. avgusta. Slučajevi korišćenja vabilica u lovu policiji su prijavljeni kod Niša 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra.

U subotu 9. i nedelju 10. septembra članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obilazili su Toplički okrug gde su na više lokacija pronašli vabilice. O svemu je odmah obaveštena Policijska stanica u Blacu čiji službenici su u nezakonitom lovu u ataru sela Trbunje u subotu zatekli jednog, a potom u nedelju, oko 3 km dalje u ataru sela Suvi Do dva naoružana italijanska državljanina.

Prepelice_Trbunje
Prepelice_Trbunje

Italijani su u džepovima imali ukupno 8 sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja. Sumnju u nezakonit lov dopunila je i činjenica da je prekršen Zakon o divljači i lovstvu i to u delu koji obavezuje lovce da sitnu divljač love u grupama od najmanje 3, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što svakako ne mogu biti strani državljani.

Prepelice_puske_Suvi_do
Prepelice_puske_Suvi_do

Prilikom legitimisanja pozivali su se na izvesnog M. Đ. za koga su tvrdili da im je organizator lova. Neposredno pored obe lokacije gde su zatečeni italijanski državljani, blački policajci pronašli su po jednu elektronsku vabilicu. Uređaji su bili okačeni na drveće, zaštićeni u metalnim kutijama i za drveće zavezani lancima i katancima. Indikativno je to što su vabilice bile iste, kao i ručno spravljena zaštita za te nezakonite uređaje.

Policajci su oba dana u lokalnu stanicu policije na davanje izjava i utvrđivanje činjenica pozvali italijanske lovce, upravnika lovišta iz Blaca i aktiviste DZPPS. Prema nepotvrđenim informacijama strancima je privremeno oduzeto oružje i ograničeno pravo kretanja uz meru oduzimanja pasoša. Ulovljene prepelice, vabilice i ostali materijalni dokazi predočeni su dežurnom javnom tužiocu koji je pokrenuo odgovarajuće postupke.

Međutim, umesto da lovci iz Blaca budu zahvalni na pomoći da se nezakonit lov otkrije i suzbije, usledila je prava hajka na zaštitnike prirode. Predsednik Lovačkog udruženja iz Blaca, M. K, na svom facebook profilu 12. septembra postavio je video snimak za koji se sumnja da ga je dva dana ranije načinio M. Đ. iz Blaca, a u kome se iznose neistine u vezi sa opisanim događajima.

Objavljivanje ovog snimka je imalo za cilj da prenese netačne informacije ostalim lovcima, te da ih navede da iskale svoj bes na onima koji prijavljuju krivolov. Krajnji cilj je, verovatno, da se zaplaše svi građani kojima je stalo do očuvanja prirode i suzbijanja krivolova.

Među više od 60 komentara na pomenut video nalaze se i oni u kojima se kaže: „Izrešetajte ta g…a“, „To je gamad koju treba spuštati u prvi bunar“, „Samo dobra motka da završe na urgentnom…“. Desetine gnusnih izjava mržnje nalaze se i među komentarima na ovaj sadržaj koji je podeljen na ličnim profilima lovaca u Srbiji, ili u nekim lovačkim grupama.

Komentar_1
Komentar_1
Komentar_2
Komentar_2
Komentar_3
Komentar_3
Razni_komentari_deljeni_1 (1)
Razni_komentari_deljeni_1

„Dotični video snimak nastao je u selu Suvi Do naočigled policajaca i uz jasno protivljenje osoba koje su snimljene, čime je stečeno obeležje krivičnog dela Neovlašćeno snimanje, objavljivanje i prikazivanja tuđeg snimka i fotografija“, kaže izvršni direktor DZPPS Milan Ružić, i nastavlja: „Pretnje upućene našim članovima i volonterima koji su bili na licu mesta izuzetno su ih uznemirile. Posle masovnih ubistava koja su Srbiju zadesila ovog proleća očekujemo oštru reakciju tužilaštva i policije jer veći broj osoba poziva na ubistvo i fizičko povređivanje čestitih građana koji se bore za poštovanje zakona i očuvanje zajedničke životne sredine“.

Zarad odbrane istine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obaveštava javnost da je apsolutno netačno da je bilo ko maltretirao lovce, jer su ih legitimisali službenici policije koji su na licu mesta uočili veći broj prekršaja. Takođe, niti u jednom trenutku nije ugrožena bilo čija bezbednost budući da su vabilice locirane tokom noći i pre lova, a da se one mogu čuti i sa 4 km udaljenosti. Italijani su sami prekinuli lov kada su videli policijske automobile, te odmah odložili oružje. U oba slučaja pronađeni su zakonom zabranjeni uređaji koji su služili za nezakonit lov, a koje je policija izuzela.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuje svima da neće prekinuti redovne aktivnosti otkrivanja i prijavljivanja nezakonitog lova, te da će u narednom periodu još snažnije i odlučnije nastaviti da se bori za očuvanje populacija divljih ptica uz veliku podršku građana Srbije.Comment

Comments are closed.