Skip to main content

POLET 2022 – OBEDSKA BARA

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vas poziva da poletite u zagrljaj prirodi! Pridružite se našem jatu i učestvujte na POLETU, koji se održava u subotu, 14. maja 2022. godine, na Svetski dan ptica selica, u Specijalnom rezervatu prirode “Obedska bara”.RASPORED AKTIVNOSTI

 • 08:00 – 12:00č – ŠAMPIONI POLETA
  • “ŠAMPIONI POLETA” je trka timova u posmatranju ptica. Titulu „Šampioni Poleta“ osvaja tim koji tokom trke vidi najviše različitih vrsta ptica. Cilj trke je da se proslavi čudesna seoba ptica, ali i zaštita ptica i njihovih staništa kroz prikupljanje podataka o njima. Podaci o posmatranim vrstama tokom trke biće korišćeni za unapređenje zaštite područja na kojem se trka organizuje. Članovi pobedničkog tima biće nagrađeni medaljama i poklon paketima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 • 09:00 – 12:00č – ŠETNJA SA POSMATRANJEM PTICA
  • Obedska bara, područje od izuzetne važnosti za opstanak prirodne raznovrstnosti, još od davnina je poznata kao carstvo ptica. Pođite sa našim vodičima u šetnju posmatranja ptica i upoznavanja sa prirodom ovog jedinstvenog carstva, kojem je reka Sava odredila granice još pre 2000 godina!
   • 09:00č – Polazak prve grupe
   • 10:00č – Polazak druge grupe
   • 11:00č – Polazak treće grupe
 • 12:00 – 14:00č – DRUŽENJE U KOLONIJI
  • Ptice se u kolonijama gnezde, odmaraju, međusobno upoznaju, uče. Na dan POLETA dvorište vizitorskog centra SRP “Obedska bara” postaće naša kolonija u kojoj ćemo se družiti, učiti i odmarati.
   • POLETARAC – radionica namenjena deci
    Kada napuste gnezdo, pred poletarcima je čitav svet pun izazova. Saznajte kako izgleda čudesna seoba ptica i pomozite našim junacima da uspešno savladaju prepreke na tom putu.
   • KAKO SKUĆITI PTICE – radionica namenjena svim učesnicima
    Pticama, kao i ostatku živog sveta, sve je teže da pronađu odgovarajući prostor za pravljenje svog doma. Zato ćete u okviru ove radionice naučiti kako da pomognete pticama da se skuće, ali i oprobati se u pravljenju odgovarajuće kućice za ptice.
 • 14:00č – HRANILICA
  • Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je jedna velika porodica koju spaja ljubav prema prirodi, zato ćemo uživati u skromnom ali posebnom zajedničkom ručku koji simbolično zovemo “Hranilica”. Pre svakog svečanog ručka ide zdravica, a naša zdravica biće proglašenje “Šampiona Poleta”, pobednika trke u posmatranju ptica.

Molimo sve učesnike koji planiraju da učestvuju u nekoj od aktivnosti na POLETU, dođu u naznačeno pre naznačenog vremena za početak te aktivnosti.

PRIJAVA ZA POLET JE OBAVEZNA. ROK ZA PRIJAVU JE NEDELJA, 8. MAJ 2022. DO KRAJA DANA.


Šta je POLET?

POLET je događaj namenjen druženju članstva Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u prirodi. I zato je ovo pravi trenutak da se učlanite u naše jato! OVDE saznajte kako se učlaniti.

Šta je cilj POLETA?

Cilj POLETA je da se kroz različite zanimljive aktivnosti, namenjene svim uzrastima, bolje upoznamo, razmenimo znanja i iskustva, kako bismo naučili nešto novo o pticama i prirodi. Tog dana će se naše jato okupiti, osnažiti i ponovo razleteti širom Srbije kako bi nastavilo da istražuje i štiti prirodu.

Gde, kad i kako doći na POLET?

Gde – Mesto okupljanja i održavanja POLETA je vizitorski centar Specijalnog rezervata prirode “Obedska bara” u selu Obrež u opštini Pećinci. OVDE pogledajte Google maps lokaciju održavanja POLETA.

Kad – POLET je jednodnevni događaj koji se održava u subotu, 14. maja 2022. godine. Prva aktivnost počinje u 08:00 časova, a poslednja u 14:00 časova.

Kako – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ne organizuje prevoz na POLET. Do Obreža, možete doći javnim prevozom iz Beograda Saobraćajnim prevoznikom “Lasta”. Jutarnji polasci su u 06:50 i 09:30 časova – linija “Beograd – Donji Tovarnik”.

Opcija deljenja prevoza – ukoliko na POLET dolazite sopstvenim prevozom i imate slobodna mesta u svom vozilu ili nemate sopstveni prevoz, a voljni ste da podelite troškove prevoza sa još nekim, molimo vas da nam to naznačite u prijavnom formularu. Kontakti učesnika koji se izjasne za ovu opciju biće dodati u VIBER grupu radi daljeg dogovora u vezi sa deljenjem prevoza.

Kako se pripremiti za Polet

Šta obući i poneti sa sobom – poželjno je da se obučete slojevito i obujete obuću udobnu za šetnju i boravak u prirodi. Važno je da ponesete kačket, šešir ili neku drugu vrstu zaštite od sunca. Ukoliko posedujete dvogled, nemojte zaboraviti da ga ponesete. Takođe, savetujemo da ponesete jastuče ili piknik prostirku kako biste mogli da uživate u prirodnom ambijentu. Ne zaboravite da ponesete člansku kartu i dobro raspoloženje.

Osveženje – izuzetno je važno da sa sobom ponesete odgovarajuću količinu vode. Takođe savetujemo da pripremite i užinu poput sendviča i voća. Troškove hrane i pića u okviru vizitorskog centra, koji nisu planirani događajem, snose sami učesnici.

Troškovi – učešće u aktivnostima POLETA je za članove Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije besplatno. Budući da se POLET dešava u SRP “Obedska bara” ulaz u zaštićeno područje se plaća. Karta za odraslu osobu je 100, a za dete 50 dinara.

Dodatni saveti10 saveta kako biti dobar i odgovoran posmatrač ptica pročitajte OVDE.

Odgovornost

Svaki učesnik POLETA je odgovoran za svoje postupke i bezbednost.

U zavisnosti od vremnskih uslova Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zadržava pravo izmene plana.

Molimo Vas da u slučaju otkazivanja učešća na POLETU o tome blagovremeno obaveste Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kontakt

Za sve dodatne informacije i pitanja možete nam pisati na imejl jato@pticesrbije.rs ili u napomenu prijavnog formulara.

Poletite u zagrljaj prirodi!