Skip to main content

ŠAMPIONI POLETA 2022

Šampioni Poleta je trka timova u posmatranju ptica koju organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 14. maja 2022. godine u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska Bara“. Trka se organizuje na Svetski dan ptica selica u okviru Poleta – događaja namenjenog druženju članstva Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u prirodi.

Cilj trke je da se proslavi čudesna seoba ptica, ali i zaštita ptica i njihovih staništa kroz prikupljanje podataka o njima. Podaci o posmatranim vrstama tokom trke biće korišćeni za unapređenje zaštite područja na kojem se trka organizuje.

Titulu „Šampioni Poleta“ osvaja tim koji tokom trke vidi najviše različitih vrsta ptica. Članovi pobedničkog tima biće nagrađeni medaljama i poklon paketima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


PRIJAVA JE OBAVEZNA. ROK ZA PRIJAVU JE NEDELJA, 8. MAJ 2022. DO KRAJA DANA.


Pravila trke

U nastavku se nalaze pravila kojima se utvrđuje učešće svih članova tima u takmičenju „Šampioni poleta – trka u posmatranju ptica“. Svi učesnici moraju biti upoznati i pridržavati se zvaničnih pravila trke. Ukoliko dođe do kršenja pravila tim može biti diskvalifikovan iz takmičenja.

Timska pravila

 1. Timovi moraju da imaju registrovana najmanje 2, a najviše 5 članova
 2. Svaki tim mora da odredi kapitena prilikom prijave za takmičenje
 3. Članovi tima treba da ostanu zajedno tokom čitavog perioda od 4 sata. Članovi tima mogu napustiti tim iz zdravstvenih razloga ili umora, a ako to urade, ne mogu se ponovo pridružiti timu tokom perioda od 4 sata. Tim mora biti sastavljen od najmanje dva člana u svakom trenutku na terenu.
 4. Timu se mogu pridružiti učesnici koji ne posmatraju ptice (mediji, prijatelji itd.), ali ovi učesnici ne smeju ni na koji način pomagati timu u pronalaženju ili prepoznavanju ptica.

Beleženje vrsta

 1. Svi timovi će na startnoj liniji dobiti zvaničnu listu za beleženje vrsta. Tokom trke mogu beležiti ptice van liste, ali na cilju moraju predati zvaničnu listu.
 2. Svaka zabeležena vrsta se može videti ili čuti, ali svi članovi tima moraju da je prepoznaju.
 3. Nije neophodno da svi članovi tima zabeleže istu pojedinačnu vrstu. Ako dva člana tima čuju pčelaricu, a treći ne, ali uspe da je vidi ili čuje kasnije tokom dana, onda se pčelarica može računati.
 4. Kada su na terenu, članovi tima koji učestvuju moraju uvek da ostanu na „čujnoj udaljenosti“ jedni od drugih. Čujna udaljenost je kada članovi tima mogu da komuniciraju bez vikanja.
 5. Timovi imaju pravo da dodaju vrste koje nisu na zvaničnoj listi. Ove vrste su „dodatne vrste“ i zahtevaće dokaz. Dokaz je fotografija ili da je još neki tim posmatrao istu vrstu tokom trke.
 6. Od timova se očekuje da odmah, još za vreme trajanja trke, prijave sve vrste ili retkosti koje su “dodatne vrste”. Prijava se vrši slanjem poruke, koja sadrži naziv tima i naziv zabeležene „dodatne vrste“, na broj telefona naznačen u zvaničnoj listi za beleženje vrsta.
 7. Da bi se smanjilo uznemiravanje ptica gnezdarica, timovi koji otkriju lokaciju gnezda mogu da računaju posmatranje samo ako svi članovi tima posmatraju pticu zajedno i to ne duže od 5 minuta.
 8. Isterivanje ptica sa gnezda ili bilo kakvo drugo uznemiravanje ili ometanje ptica strogo je zabranjeno i dovodi do diskvalifikacije.

Apelujemo na sve učesnike da je dobrobit ptica najvažnija! Dodavanje jedne ili dve vrste na listu nije vredno uznemiravanja ptica.

Vreme

 1. Trka počinje 14. maja 2022. godine u 08:00 časova i završava se istog dana tačno u 12:00 časova.
 2. Kapiteni timova moraju dostaviti svoje konačne zvanične liste timova (potpisane od strane svakog člana tima) do 12:00 časova 14. maja 2022. Konačni rezultati biće objavljeni istog dana u 14:00 časova nakon što sudija pregledaju liste i donese odluku o rezultatima.

Područje na kojem se odvija trka

 1. Šampioni Poleta – trka u posmatranju ptica 2022. godine se održava u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“.
 2. Mogu se računati samo ptice koje se vide unutar definisanog „područja za trku“. Mapu područja za trku timovi dobijaju zajedno sa zvaničnom listom za beleženje vrsta.
 3. Start i cilj trke je u Vizitorskom centru Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“ u Obrežu. Svi timovi moraju da se vrate na cilj do 12:00 časova 14. maja 2022. Timovi koji zakasne biće kažnjeni oduzimanjem 1 vrste sa liste za svakih 5 minuta kašnjenja!

Kretanje tokom trke

 1. Timovi se tokom trke mogu kretati pešaka ili korišćenjem bicikala koje sami obezbeđuju.

Sudija

 1. Sudiju takmičenja „Šampioni poleta – trka u posmatranju ptica“ bira Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 2. Sve odluke sudije su konačne.
 3. Rezultati i pobednici biće objavljeni 14. maja 2022. u 14:00 časova.

Važne napomene:

 • Zabranjeno je dozivati/vabiti ptice reprodukovanjem oglašavanja sa elektronskih uređaja
 • Dozvoljeno je korišćenje GPS i voki-toki uređaja

Za sve dodatne informacije i pitanja možete nam pisati na imejl jato@pticesrbije.rs ili u napomenu prijavnog formulara.

Vidimo se na startu!


Takmičenje „Šampioni Poleta – trka u posmatranju ptica“, inspirisano je međunarodnim takmičenjem „Champions of the Flyway“, koje organizuju Society for the Protection of Nature in Israel i BirdLife International.