Skip to main content

Kako zaštiti gnezda ptica

Ako ih volite, nemojte ih uznemiravati

Svakog proleća ptice posvećuju puno vremena i energije brizi o svom gnezdu, jajima i kasnije mladuncima. Ako želite da im pomognete, evo nekoliko jednostavnih saveta koje možete primenjivati u svojoj bašti i okruženju kako biste zaštitili ptice koje se tu gnezde.

Zamislite situaciju da preletite hiljade kilometara do mesta na kome planirate da se razmnožavate, šepurite se svojim najlepšim perjem, pevate svoje najumilnije pesme, pa čak se i takmičite sa drugim pticama da biste pronašli partnera. Zajedno svijate gnezdo, mukotrpno spajajući grančicu po grančicu i naizmenično, danju i noću, inkubirate svoja dragocena jaja. Ali tek kad se ptići izlegu započinje zaista naporan rad, kada se svaki slobodan sekund danima troši na kljukanje gladnih kljunova koji konstantno krešte. Kao što će vam svaki roditelj reći, odgajanje dece nije lak zadatak, a pticama gnezdaricama svaka pomoć je dobrodošla.

Ove godine tema program „Proleće uživo“ je „Kako zaštititi gnezda ptica?“. Evo nekoliko stvari koje možete da učinite da se trud ptica koje se gnezde u vašem okruženju isplati i da im se omogući da ovog proleća u svet izvedu leglo zdravih ptića.

Ako ih volite, nemojte ih uznemiravati

Može biti uzbudljivo pronaći pticu koja se gnezdi u vašem dvorištu ili okruženju, ali kada otkrijete gnezdo, važno je da mu više ne prilazite. Ako se previše približite, možete rizikovati da ga oštetite – uznemiravanje bukom takođe može biti razlog koji će naterati roditelje da napuste svoje gnezdo. Štaviše, predatorima ostavljate mirisni trag koji mogu da prate pravo do laganog obroka. Ako je gnezdo na zemlji, možete obezbediti neposredno okruženje štapovima pobodenim u zemlju kao znak da to područje treba izbegavati. U urbanim sredinama naučnici preporučuju držanje udaljenosti od najmanje 60 metara od gnezda velikih ptica poput grabljivica i čaplji. Ali i dalje možete uživati u posmatranju njihovih aktivnosti kroz dvogled.

Neka vaš vrt buja!

Drveće, žbunje, žive ograde, šipražje, travnjaci, livade – svugde ima prijatnih kutaka u kojima ptice vole da odgajaju mladunce. Ako vidite da ptica na nekom od pobrojanih mesta pravi gnezdo, nemojte taj deo uređivati, seći, orezivati, kositi, dok se sezona gnežđenja ne završi.

Kućne ljubimce držite na oku

Možda volimo svoje nežne kućne ljubimce koji predu, ali mačke postaju hladnokrvni lovci kada izađu u šetnju. Budući da nisu prirodni deo ekosistema, mogu imati poguban uticaj na populacije baštenskih ptica – posebno na ptice koje se gnezde pri tlu. Zato držite svoju mačku u zatvorenom ili napravite zatvoreni spoljni prostor. Takođe, poznato je i da psi jedu jaja i mladunce, pa ih držite na povodcu u blizini mesta gde ima ptica koje se gnezde pri tlu.

Napravite kućice za gnežđenje ptica otporne na grabljivce

Autohtone grabljivice su prirodni deo ekosistema. Ali ako ste zabrinuti zbog invazivnih vrsta (psi, mačke, pacovi…), i u vašem kraju postoji retka vrsta ptica kojoj biste želeli da pomognete, možete izvršiti puno modifikacija na standardnim kućicama za gnežđenje ptica koje će sprečiti grabljivice da priđu gnezdu. Možete ojačati ulaz u kućicu limom i sprečiti uljeze da ga prošire ili umesto rupe napraviti tunel od cevi dužine oko 5-8 centimetara. Ako krov proširite da prelazi oko 12 centimetara sa prednje i bočnih strana kućice, grabljivcima će biti otežan pristup sa krova kućice. Lokacija je takođe važna: idealno bi bilo da kućica bude postavljena najmanje tri metra od zemlje i udaljena od objekata, drveća ili žbunja pomoću kojih grabljivci mogu lako da priđu kućici. Postavljanje kućice na stub od glatkog metala, a ne od drveta, zbuniće i najspretnije penjače!

Vidite gnezdo u opasnosti? Uradite sledeće:

Zakonom je zabranjeno ugrožavati divlje ptice tokom gnežđenja. Ako vidite nekoga kako uzima jaja ili mladunce iz gnezda ili ako se sprema da se uništi važno stanište za gnežđenje ptica u vašem okruženju o tome odmah obavestite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine. Imajte na umu da je vaša sigurnost na prvom mestu i da nije dobra ideja da se direktno suprotstavite prestupniku. Umesto toga, možete se obratiti i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje će vam pomoći da prijavite slučaj ugrožavanje ptica u vreme gnezdilišne sezone.

Podržite organizacije za zaštitu prirode

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije radi na zaštiti najvažnijih staništa ptica. Svojom podrškom kroz članstvo, volontiranje ili donacije, Društvu ili drugim sličnim organizacijama, pomažete u podizanju svesti o očuvanju prirode, pomažete u zaštiti svojih omiljenih vrsta za generacije koje dolaze.


Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole. U tom cilju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije građanima je omogućilo video prenos uživo iz gnzda vetruški i belih roda. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja, izleganje mladunaca, odrastanje mladih vetruški i roda, kao i njihovi prvi letovi.