Vetar i Ruška

Pratite uživo par vetruški u selu Tabanović kod Šapca

Unutrašnja kamera

Spoljašnja kamera

Više o vetruškama:

Naši junaci Vetar i Ruška petu godinu zaredom gnezde se u domu Zorana i Jasmine u selu Tabanović kod Šapca. Ove godine omogućili smo vam da u živom prenosu gnezda pratite njihovo razmnožavanje, od polaganja jaja do izletanja mladunaca. 

Vetruška (Falco tinnunculus) je vrsta malog sokola koja naseljava vrlo različita otvorena i mozaična staništa od nizija do planinskih predela (stepe, livade, pašnjaci, poljoprivredni predeli). Redovno se gnezdi i u naseljima, uglavnom na kućama i zgradama. Rasprostranjena je u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike. Ptice sa severa Evroazije u jesen se pomeraju u srednju i južnu Evropu, dok vetruške iz Srbije zimu provode u Sredozemlju.

Vetruška, kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća i drugim objektima, na stubovima za prenos električne energije i slično. Hrani se pretežno malim sisarima (voluharicama i miševima), gušterima, insektima i malim pticama. Poznata je po lebdenju tokom lova. 

Ugrožena je gubitkom staništa usled intenziviranja poljoprivrede, prekomernom upotrebom pesticida, stradanjem na električnim vodovima i neposrednim ubijanjem. U gradovima joj ne pogoduje manjak zelenila što uzrokuje siromašne izvore hrane i moderna arhitektura koja joj ne ostavlja prostor za gnežđenje. Evropska populacija umereno opada. U Srbiji se gnezdi stabilna populacija od 4.300–5.500 parova (Puzović i sar, 2015).

"Pridruži se jatu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje predano radi na zaštiti nas vetruški. OVDE saznaj kako da podržiš njihov rad".
Vetar i Ruška


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije © Sva prava zadržana - 2020