Skip to main content

Ima li kraja uništavanju Zlatibora?

Područje Zlatibora predstavlja jedan od najdrastičnijih primera urbanističkog haosa koji se dešava na planinama u Srbiji. Iako se radi o Parku prirode proglašenom 2017. godine, stanje na terenu govori da je priroda na Zlatiboru prepuštena na milost i nemilost investitora. Odsustvo bilo kakvog plana za održivi razvoj Zlatibora omogućio je prostor za razvoj divlje gradnje (3, 4, 5, 6).

Jedan od loših primera je planiranje izgradnje „Zlatnog grada“, nedaleko od akumulacije „Ribničko jezero“ koju formira Crni Rzav u podnožju Tornika. Jezero je napravljeno upravo za potrebe vodosnabdevanja Čajetine i okolnih naselja, a ne radi zabave i urbanizacije. Svako ko je posetio Tornik zna da se otpadne vode sa vrha, mimo bilo kakvog sistema, slivaju niz planinu. Vrhovi planina nisu predviđeni za velike kanalizacione mreže (niti ima plana za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda), zbog čega postoji opravdana bojazan da će doći do zagađenja akumulacije, a potom i kompletnog Crnog Rzava.

Problem koji uzrokuju ubrzana urbanizacija Zlatibora i povećanja smeštajnih kapaciteta (1, 4), te problem otpadnih voda postaju sve ozbiljniji. Značajno je napomenuti da je Tornik stanište izuzetno retkih i ugroženih, strogo zaštićenih vrsta ptica u Srbiji poput male sove (Glaucidium passerinum), drozda ogrličara (Turdus torquatus), zmijara (Circaetus gallicus) i drugih (10).

Takođe, zabrinjava najava da će se graditi nova žičara do vrha Čigota (1) koji se nalazi u 2. stepenu zaštite. Prema uredbi o proglašenju parka prirode takva aktivnost je zabranjena u 2. stepenu zaštite (2) u okviru kog se i nalazi vrh Čigota.

Кako je Zlatibor Međunarodno značajno područje za ptice (IBA) apelujemo na nadležne institucije, Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije i Zavod za zaštitu prirode Srbije, da spreče ove štetne projekte čijom izgradnjom bi došlo do kršenja zakona i ugrožavanja prirode.Da je Zlatibor izuzetno značajan za biodiverzitet i još uvek nedovoljno istražen potvrđuje nedavno opisana nova vrsta za nauku – zlatiborski različak (Centaurea zlatiborensis), koji ne raste nigde drugde u svetu (endemska vrsta).Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije opravdano je zabrinuto za budućnost prirode Zlatibora kojoj preti nekontrolisan razvoj čiji jedini interes je kratkotrajni ekonomski, a saniranje posledica zagađivanja životne sredine i gubitka biološke raznovrsnosti skupo će koštati buduće generacije.


Izvori:
1. https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4250506/gondola-zlatibor-cena-guzva-investicija.html
2. http://vrhvesti.rs/wp-content/uploads/2019/06/Nacrt-PPPPN-PP-Zlatibor_JU_0-2019.pdf
3. https://www.gradjevinarstvo.rs/vesti/13508/810/bespravna-gradnja-cveta-na-zlatiboru
4. https://luftika.rs/titova-vila-zlatibor/
5. http://vrhvesti.rs/2020/04/pobeda-gradjana-zlatibora-rusi-se-nelegalni-objekat-pored-spomenika-na-sumatnom-brdu/
6. https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/911088/gondola-vozi-bez-dozvole-spektakularno-otvaranje-zicare-zlatiboru-senci-pravnih-zavrzlama
7. https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:739260-Srbijasume-ce-naplacivati-ulaz-na-Zlatibor
8. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20203470729
9. http://www.politika.rs/sr/clanak/390974/Park-prirode-Zlatibor-nece-zaustaviti-gradnju-gondole
10. https://www.zzps.rs/wp/crvena-knjiga-faune-srbije-ptice/?script=lat

Comment

Comments are closed.