Skip to main content

Završena akcija „Ptice moje hranilice – Ko to tamo kljuca“

U zanimljivoj nagradnoj akciji „Ptice moje hranilice – Ko to tamo kljuca“ koju je organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 27. do 29. januara, okupilo se preko 100 učesnika!

fotografija: Miša Zlatarov

Pristigli rezultati brojanja ptica na hranilicama na prozoru ili balkonu, javnoj zelenoj površini, bašti ili dvorištu, iznenadili su nas podacima, jer je ove zime divljih goluba i sivih vrana bilo znatno više nego prethodnih godina. Naravno, sasvim očekivano, od 4.521 jedinke raznih vrsta ptica širom Subotice, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Pančeva, Majdanpeka, Kragujevca, Zaječara, Negotina i Niša, vrabac pokućar odneo je titulu najbrojnije vrste na vašim hranilicama kojeg ste izbrojali 1.112 puta, dok su samo najsrećniji uočili najmanju vrstu senice – jelovu senicu, i kraljića.

Početak zime je bio topliji, a to potvrđuje i dobar deo posmatrača. Izdvaja se komentar jedne učesnice, „ove godine imam tri hranilice, ali sam primetila manje ptica, kao i da ptice ne jedu toliko kao prošle godine”, a druga učesnica dodaje, “u odnosu na prošlu godinu, kada sam u svojoj bašti hranila veliko jato velikih senica i četiri plave senice, ove zime nema nijedne”. Ipak, nama je izuzetno drago da vas toplije vreme nije odvratilo od postavljanja hranilica i praćenja broja ptičjih vrsta.

Cilj naše akcije nije bila samo pomoć pticama da u zimskom periodu nađu hranu i da se na trenutak sklone i predahnu, već da i vi zastanete na sat vremena u eri tehnologije i da uživate u prirodi, na svežem vazduhu, a da u isto vreme uradite i nešto plemenito za ptice u svojoj okolini. To potvrđuje i komentar jednog učesnika, “bilo mi je lepo, video sam mnogo ptica i vreme sam provodio napolju”.

Obradovala su nas iskustva učesnika koji godinama hrane ptice semenkama, žitaricama, kukuruzom, masnim kuglama i na čije se hranilice jata ptica uvek vraćaju. Međutim, podsećamo da ptice ne treba hraniti mrvama od hleba i drugog peciva, jer oni nemaju nutritivnu vrednost, a puni su konzervansa i šećera.

Ovu uspešnu akciju zatvorili smo izvlačenjem srećne dobitnice, Zorice Trkulje, na našim nalozima na Instagram-u i Facebook-u koja je dobila džak suncokreta i drvenu baštensku hranilicu za ptice koja je donacija Internet platforme e-Berza. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u akciji “Ptice moje hranilice”, a sve koji se ove godine nisu priključili ohrabrujemo da to urade sledeće zime.

naslovna fotografija: Srdan Vasiljević