Skip to main content

Završen Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obaveštava javnost da je 31. januara završen 55. Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa (IWC). Više od 150 volontera je tokom 20 dana intenzivno radilo na obilasku reka, jezera, ribnjaka, akumulacija, plavnih pašnjaka i slatina. Rad na terenu je bio podržan od strane više javnih preduzeća i rezervata prirode širom zemlje.

Januar je i ove zime bio nepredvidiv. Smene snega, kiše i jakih vetrova otežavale su planiranje i rad na terenu, dok su temperature tokom trajanja popisa uglavnom bile iznad nule. Velike reke, poput Dunava, Save, Tise, Tamiša, uspeli smo ponovo da pokrijemo plovilima, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Zajedno sa kolegama iz Hrvatske uspeli smo da u potpunosti obiđemo reku Dunav, ali i brojne rukavce i vodoplavne zone. Najmnogobrojnije akcije bile su na području ušća Save u Danav, duž vodotoka Zapadne Morave, kao i DTD-a od Vrbasa do Bečeja. Brojano je i na Drini, Nišavi, Vidrenjaku, Čemernici, Velikoj Moravi, Grabovici, Limu, Zasavici, Jegrički, Timoku, Bosutu, Studenici, Peku. Popis je takođe uspešno organizovan na akumulaciji Gazivode na Кosovu i Metohiji.

Prema preliminarnim procenama u januaru 2021. zabeleženo je preko 280.000 ptica vodenih staništa. Kao i prethodnih godina dve najbrojnije vrste bile su gluvara i obični galeb. Zabeležene su i neke vrlo retke vrste na zimovanju kod nas, pa su tako prvi put potvrđene muljače i argentinska zviždara. Od ostalih veoma retkih i zanimljivih vrsta beleženi su još belobrke čigre, ražanj, veliki crnoglavi galeb, gakovi, mali i veliki labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, riđogrli i ušati gnjurci, crvenonogi sprudnici, zlatni vivci.

Alarmantno je što su na većini obiđenih lokaliteta zabeležena različita ugrožavanja prirode – različite vrste zagađenja poput divljih deponija, krivolov i lova, preoravanja staništa, ilegalne i legalne seče drveća, dok su priobalja reka, jezera i kanala sve više degradirana i uzurpirana nelegalnim privatnim posedima.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim pojedincima, organizacijama, institucijama i zaštićenim područjima koji su nam na različite načine pomogli u pripremi i sprovođenju Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa na terenu. Jedino tako, zajednički, smo uspeli da postignemo ovako značajne rezultate.