Skip to main content

Započet projekat Eko-mreža za budućnost Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je zajedno sa Naučno-istraživačkim društvom studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, HabiProt – Udruženjem za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije i Pokretom gorana – Sremska Mitrovica, u okviru mreže “Natura 2000 Resursni centar Srbije”, započelo je sprovođenje projekta “Eko-mreža za budućnost Srbije”. Ovaj projekat je podržan u okviru EKO-SISTEM programa koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Natura 2000 ekološka mreža Evropske unije će sa danom pristupanja Srbije EU postati okosnica zaštite prirode. Uspostavljanje funkcionalne Natura 2000 ekološke mreže treba da obezbedi kvalitetniju zaštitu prirode u Srbiji. Ovaj cilj nije lako ostvarljiv bez osvešćene i angažovane javnosti, kao i ojačanih i povezanih organizacija civilnog društva. Zato je cilj projekta “Eko-mreža za budućnost Srbije” da osnaži ljudske i tehničke kapacitete organizacija članica mreže “Natura 2000 Resursni centar Srbije”, unapredi vidljivost mreže i uspostavi dijalog sa donosiocima odluka na temu uspostavljanja Natura 2000 ekološke mreže.

Pozivamo zainteresovane organizacije civilnog društva koje se bave temam zaštite životne sredine i prirode da uzmu učešće na radionici “Sve što treba znati o Natura 2000 ekološkoj mreži”, koja se održava 13. oktobra 2021. u Beogradu.

Zainteresovane organizacije se mogu prijaviti OVDE.

Naslovna fotografija: Vlasinsko jezero, Ksenija Bogdanović