Skip to main content

Zajedno za ptice: donirajte za opstanak!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokreće novu trajnu kampanju „Zajedno za ptice“ sa ciljem da sakupimo novčana sredstva za nastavak svojih programskih aktivnosti: za rad na zaštiti orlova krstaša i drugih ugroženih vrsta ptica, za akcije popisivanja i proučavanja kao i za brojne delatnosti popularizacije posmatranja ptica. Svaka, i naizgled mala donacija, biće usmerena za bolji život ptica u našoj zemlji.

foto: Birdlife Europe and Central Asia

Prošle godine su u kampanji „Za naše krstaše“, pomoću donatora, sakupljena sredstva kojima su ornitolozi DZPPS-a mogli da obilaze 8 parova krstaša tokom gnezdeće sezone, a mladi krstaš Joca dobio je satelitski odašiljač kako bi bio lakše praćen i proučavan. Opstanak ove kritično ugrožene vrste i dalje nije izvestan: tokom marta u Bačkoj je otrovana mlada jedinka, a zabeležen je i stravičan pomor ptica u blizini Kikinde, najverovatnije otrovanih, nedaleko od mesta gnežđenja jednog para krstaša. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju sa kakvim se opasnostima sreću ptice i čitav živi svet.

Kako bismo mogli da nastavimo svoj rad na zaštiti krstaša, ali i na brojnim drugim aktivnostima zaštite i proučavanja ptica kao i obrazovanja javnosti koje sprovodimo tokom čitave godine, pokrenuli smo novu trajnu kampanju za prikupljanje novčanih sredstava. Podršku je prvo pružila uprava Aerodroma „Nikola Tesla“gde će kampanja i otpočeti otvaranjem specijalne postavke sa skulpturom orla krstaša u prirodnoj veličini i pozivom posetiocima da doniraju.

U današnjem svetu nepromišljene ljudske dominacije opstanak mnogih vrsta ptica je doveden u pitanje. Raznovrsna prirodna staništa nestaju kako bi bila profitabilnija: pašnjaci se preoravaju, šume se krče, reke se kanališu, močvare i bare isušuju. U gradovima, ptice ugrožava neobuzdana zagađenost i urbanizacija u kojoj na svakom koraku niču beton i zgrade. Ptice stradaju od otrova ili kao žrtve krivolova i šverca. Svemu ovome može da posvedoči svaki čovek u Srbiji.

Za svako brojanje ptica, za svaki izlazak na teren da bi se istražilo trovanje ili da bi se sprečio krivolov potrebna su sredstva. Kao protivteža svemu tome, da bi se razvila ljubav prema pticama, Društvo je napravilo besplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica, objavilo prvu sistematičnu knjigu o njihovom raspoznavanju, organizovali smo na desetine izleta sa posmatranjem ptica, širom Srbije. I za to su takođe neophodna novčana sredstva. A, ptice su naše zajedničko dobro koje moramo sačuvati i preneti budućim generacijama. Ne smemo im ostaviti svet bez ptičje pesme. Zato pozivamo ljude da doniraju, to je donacije za bolji život ptica i prirode“, rekao je Milan Ružić, ornitolog i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.