Skip to main content

Vojni manevri na Pešteru ugrožavaju prirodu i narušavaju mir meštana

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koje proteklih godina istražuje prirodu Sjeničko-pešterske visoravni i ostvaruje dobru saradnju sa lokalnim zaštićenim rezervatima prirode (Peštersko polje, Gutavica, Uvac) apeluje na Vojsku Srbije da budu obazrivi i da imaju na umu da se radi o ekološki i politički izuzetno osetljivom području.

Niski naleti borbenih aviona iznad rezervata koji su ustanovljeni za očuvanje ptica, u značajnoj meri beloglavih supova, mogu da dovedu do njihovih rasterivanja, ali i sudara sa vazduhoplovima, što predstavlja neposrednu opasnost za bezbednost pilota i vojne opreme. Proteklih godina u Srbiji se desilo više slučajeva padova borbenih aviona i stradanja pilota, pa su rizici za posade i borbene letelice veliki budući da tim područjem svakodnevno krstari više od 500 jedinki beloglavih supova.

Izrazito niski naleti borbenih aviona i helikoptera iznad naseljenih područja predstavljaju uznemiravanje za lokalno stanovništvo. Zbog bezbednosti lokalnog življa, domaćih i divljih životinja nužno je da se nakon vojnih vežbi ukloni sva neeksplodirana municija.

Bez namere da se osporava uvežbavanje borbene gotovosti i isprobavanje nove vojne tehnike, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podseća da je Sjeničko-pešterska visoravan od izuzetnog kulturnog, prirodnog i predeonog značaja.

Upravo zbog rizika od sudara sa beloglavim supovima, opasnošću od zagađenja podzemnih kraških vodotokova, te osetljivom političkom situacijom, DZPPS smatra da Pešter nije dobro mesto za održavanje masovnih vojnih manevara.