Skip to main content

Vikend posvećen posmatranju ptica

Sačuvajte prvi vikend oktobra jer Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje izlete u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica. Ovom prilikom vas pozivamo da 1. i 2. oktobra zajedno otkrijemo čudesan svet ptica i njihove seobe. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu.

Evropski vikend posmatranja ptica se u celoj Evropi obeležavaju u vidu izleta u prirodi. Lokacije gde se organizuju izletu za značajna mesta kako za gneždenje ptica tako i kao usputna stanica za migratorne vrste. U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zabog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug. Pozivamo Vas da dođete i učestvujete u izletima širom Srbije kako bi upoznali naše pernate komšije i da svi zajedno naučimo nešto novo o njima”, kaže Mirjana Rankov, vodič izleta i ornitolog u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ove godine akcenat treba da bude na seobi ptica i na važnosti staništa za gneždenje kao i na usputnim stanicama. Takođe, važno je podizanje svesti javnosti o očuvanju ptica. Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. U Srbiji izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Tikvare, Carske bare, Rusande, Jegričke, Gornjeg podunavlja ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog ili Kameničkog parka u Novom Sadu, na Nišavi u Nišu ili u parku u Deronjama.

Vodiči će učiniti sve da izleti ovog vikenda budu prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica. Takođe, savetujemo da instalirate na vaše pametne telefone našu aplikaciju „Ptice na dlanu“ da bi se bolje snalazili u prepoznavanju ptica na terenu.

Učešće na izletima je besplatno, a listu izleta i prijavni formular možete pronaći OVDE.