Skip to main content

Uznemirujuće najave: Vlada Republike Srbije gasi Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej u Beogradu u ponedeljak 22. februara se obratio javnosti sa uznemirujućim saopštenjem „U godini velikog jubileja Prirodnjački muzej prestaje da postoji?“. Prenosimo celo saopštenje u nastavku.


U GODINI VELIКOG JUBILEJA PRIRODNJAČКI MUZEJ PRESTAJE DA POSTOJI?

Ovih dana Vlada Republike Srbije ima nameru da Prirodnjački muzej u Beogradu, 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je 1948. godine osnovan na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej je najstariji nacionalni muzej s kontinuitetom od osnivanja do danas. To je ustanova visoke akademske, kulturne i istorijske reputacije, i kao takav figurira u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, i svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije, uključujući i aktuelnu Strategiju za period od 2020. do 2029. godine. Muzej ima svoje zakonsko mesto i u aktuelnom nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, kao i u mnogim drugim dokumentima.

Čini se da je ovakva zamisao doneta bez dobre namere i promišljanja.


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro protestuje na najave gašenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu kao samostalne i nezavisne institucije od velikog nacionalnog značaja za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa Republike Srbije. U godini kada Prirodnjački muzej proslavlja 125 godina rada ovakve najave ocenjujemo kao duboko nepromišljene, i apelujemo na donosioce odluka da od ovakvih namera odustanu.