Skip to main content

Uspešno sproveden istraživački kamp na Vlasini

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uspešno je sprovelo istraživački kamp u okviru zaštićenog područja PIO „Vlasina“. Tokom 10 dana trajanja kampa prstenovano je 585 jedinki ptica u okviru 26 vrsta. Takođe, ralizovan je popis ptica na Vlasinskom jezeru i njegovoj okolini, gde su naši ornitolozi zabeležili više od 7.000 jedinki ptica među 84 vrste.

Sve ptice su hvatane pomoću posebno napravljenih mreža koje ih prilikom hvatanja ne mogu povrediti, zatim su obeležavane metalnim prstenovima, pregledane, izmerene i vraćene u divljinu. Prstenovanje ptica obavljaju isključivo registrovana stručna lica sa svim potrebnim dozvolama.

Ovakav vid obeležavanja ptica je važan kako bismo imali jasniji uvid u migraciju ptica “na duge staze” i njihova lokalna kretanja. Zahvaljujući svim ovim informacijama možemo preduprediti brojne probleme sa kojima se ptice suočavaju i uticati na njihovu bolju zaštitu. Najčešće prstenovane vrste su bile obični zviždak, dugorepa senica, čižak, obični kos.

Vlasinsko jezero tokom jesenje seobe, ali i hladnih zimskih meseci, predstavlja utočište velikom broju ptica vodenih staništa. Više od 7.000 jedinki ptica je prebrojano tokom istraživanja, najbrojnije su bile liske sa više od 5.000 i zviždare sa više od 300 prebrojanih jedinki, ali i riđoglave patke, ćubaste patke, čegrtuše.

Od najinteresantnijih i retkih nalaza za ovo područje svakako treba izdvojiti srednjeg ronca, crnoglavog galeba, ritsku sovu, crnogrlog morskog gnjurca.

Vremenski uslovi tokom trajanja kampa su bili loši i nepredvidivi i bilo bi nemoguće da se istraživanje okonča uspešno bez velike i nesebične pomoći zaposlenih u Turističkoj organizaciji Surdulice, upravljača i čuvara ovog zaštićenog područja.

Istraživački kamp je predstavljao drugu fazu ovogodišnjeg monitoringa ptica u zaštićenom području PIO „Vlasina“. Ranije ove godine ornitolozi DZPPS-a su terenskim radom istraživali i pratili veličine gnezdećih populacija ptica ovog područja.