Skip to main content

Urbani pogled na biodiverzitet

Kakav je današnji urbani pogled na biološku raznovrsnost? Osećamo li, kao svesni građani, dovoljno odgovornosti kad se suočimo sa velikim nevoljama u kojima smo se našli zajedno sa ukupnom biološkom raznovrsnošću? Da li dovoljno razumemo biodiverzitet i šta se s njim dešava? Imamo li pri ruci kutiju s alatom za popravke? Odgovore na ova pitanja čućete u prirodnjačkom predavanju “Urbani pogled na biodiverzitet” dr Voislava Vasića.


Četvrtak, 23. april, u 17 časova na YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Dr Voislav Vasić – kao ornitolog u Institutu za biološka istraživanja “Dr Siniša Stanković” i u Prirodnjačkom muzeju istraživao ptice Evrope, Azije i Afrike. Vodio pionirske borbe za ideje i primenu zaštite prirodne baštine i biodiverziteta u nacionalnoj i međunarodnoj praksi. Kao direktor Prirodnjačkog muzeja, Beograd, osnovao Galeriju Prirodnjačkog muzeja, prvu muzejsku istraživačku jedinicu i prvi nacionalni Centar za markiranje životinja u Srbiji. Predavao na redovnim studijama na Biološkom fakultetu u Beogradu i Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Proučava istoriju ornitologije i istražuje veze između prirodnog, kulturnog i duhovnog nasleđa. Dugogodišnji je član DZPPS. Bavi se davanjem ekoloških saveta, naročito u oblastima uticaja energetike na životnu sredinu i upravljanja zaštićenim područjima. Drži javna predavanja, seminare, piše, crta, prevodi.

Predavanje “Urbani pogled na biodiverzitet” deo je serije onlajn prirodnjačkih predavanja. Predavanja su doprinos Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u ovim teškim trenucima pandemije virusa COVID-19 solidariše. Cilj onlajn predavanja je da se građanima Srbije i regiona koji su u karantinu popuni vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem.

Ukoliko ste propustili da pogledate prethodna predavanja možete ih pogledati OVDE.