Skip to main content

Udruženi smo jači – održan sastanak članica mreže Natura2000RCS

Tokom protekle sedmice, 16. i 17. decembra 2022. godine, u prijatnom ambijentu Ekološkog centra Radulovački u Sremskim Karlovcima, održan je sastanak u kojem je učešće uzelo preko 25 predstavnika iz 12 organizacija članica mreže Natura2000 RCS.

Prvi dan skupa protekao je u sadržajnoj diskusiji prisutnih o dosadašnjem radu mreže, a zatim i o tome kako vide rad mreže u budućnosti. Prisutni su se složili da mreža Natura2000 RCS ima ogroman potencijal za delovanje na polju proučavanja i zaštite prirode imajući u vidu širinu oblasti koje organizacije članice u svom radu pokrivaju.

Izneseno je puno konkretnih predloga kako pojačati razmenu znanja, iskustava i tekućih aktivnosti između samih članica, ali i kako istaći relevantnost mreže ka javnosti i spoljnim zainteresovanim stranama.

Drugi dan je bio posvećen poboljšanju unutrašnje strukture: kao koordinator rada mreže u budućem periodu predloženo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a takođe su predloženi i predstavnici organizacija koji će činiti budući Savet mreže. U narednom periodu neophodno je organizovati Skupštinu gde će dogovoreni predlozi biti stavljeni na glasanje pred svim organizacijama članicama. Funkcionisanje mreže usmereno je i jasnim planom aktivnosti za naredni period.

Na temelju svega dogovorenog na sastanku, verujemo da će naredna godina biti ključna za sinhonizovan i intenzivniji rad mreže.

Ove aktivnosti su deo programa Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji realizuju Mladi istrazivaci Srbije, a podržava Švedska.


Član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može biti svako ko deli naše vrednosti, voli prirodu i želi da učestvuje u zaštiti ptica i prirode. Član možeš postati u 2 jednostavna koraka na sledećem LINKU.

Dobrodošli u naše jato!