Skip to main content

Širom Srbije se broje ptice – rezulati akcije “Ptice moje hranilice”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) obaveštava javnost o rezultatima do sada najuspešnije akcije građanske nauke „Ptice moje hranilice“ u kojoj je učestvovalo rekordnih 811 posmatrača, koji su zajedno širom Srbije izbrojali i dostavili podatke o 21.540 jedinki preko 75 različitih vrsta ptica.

Plava senica, fotografija: Dejan Krsmanović

„Ptice moje hranilice“ je jedinstvena akcija koja se organizuje od 2019. godine i ima za cilj da podstakne i poduči građane kako da tokom zimskih meseci na ispravan način prihranjuju ptice, na koji način da ih popišu i dostave nalaze kako bi pomogli sakupljanju podataka i širenju znanja o pticama koje žive u čovekovom neposrednom okruženju, a zatim da im ukaže da je moguće ubrzani ritam života usporiti na određeno vreme posmatranjem i raspoznavanjem ptica.

Ove godine posmatrači su ptice brojali tokom sat vremena od 19. do 21. januara, a dostavljeni podaci su mogli da se prate iz minuta u minut na veb-sajtu hranilice.pticesrbije.rs posvećenom ovoj akciji. Najbrojnija vrsta ovogodišnjeg brojanja je velika senica (Parus major) sa 5.305 jedinki, okretan i snalažljiv posetilac naših dvorišta. Na drugom mestu je dobro poznata vrsta kojoj brojnost opada, vrabac pokućar (Passer domesticus) sa 2.793 jedinki, a na trećem njegov rođak, poljski vrabac (Passer montanus) sa 2.036 jedinki. U deset najčešćih vrsta nalaze se još, redom po brojnosti: divlji golub, siva vrana, plava senica, zelentarka, gugutka, svraka i zeba.

Od 190 opština u Srbiji imali smo makar jednog učesnika u 90 opština. Najviše ljudi, čak 59, je brojalo ptice u Novom Sadu, zatim u Beogradu gde prednjači opština Novi Beograd sa 24 učesnika. Po broju učesnika još se izdvajaju Zrenjanin, Pančevo i Kikinda. Ti rezultati nas ne iznenađuju, poznato je da se na teritoriji Vojvodine još iz ranijih vremena baštini interesovanje za ptice. Zanimljivo je i da je učešće uzelo gotovo duplo više žena nego muškaraca, a u 123 slučaja se brojalo zajedničkim snagama, u krugu porodice “, saopštava statistiku Nataša Jančić, koordinatorka ove akcije.

Veliki broj učesnika se odazvao pozivu Društva da ptice i prihranjuje tokom zime. Na hranilicama je bilo raznovrsnog zrnevlja, od čega je najzastupljeniji suncokret kod 265 učesnika, a bilo je i orašastih plodova, masnih kugli, svežeg voća. Čak 90 učesnika se postaralo da pticama bude dostupna i voda, koja im je od izuzetne važnosti u zimskim danima. Ptice su najviše brojane u baštama i parkovima, zatim na poljoprivrednim površinama, livadama i u vodenim staništima.    

Primarni cilj ove akcije jeste bolji uvid u brojnost i navike ptica pomoću građanske nauke, ali nam je podjednako važno da je ovo aktivnost u kojoj su ljudi uživali i ostvarili kontakt sa prirodom. Učesnici su nam slali svoje utiske da nisu znali kako im je raznovrstan i „šaren ptičji komšiluk u samom centru graada“ i koliko vreme brzo prolazi u posmatranju ptica. Možda i najlepši komentar smo dobili od jedne učesnice koja nam je rekla da je iznenađena koliko je brojanje ptica umirujuće i zanimljivo. Biti prisutan toliko u trenutku“, prenosi Jančićeva.  

Rezultati foto-konkursa

Kako bismo nagradili učesnike i podržali njihovo interesovanje za ptice, firma JATO DOO je pripremila dve vredne nagrade: knjigu “Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje” i Opticron dvogled Adventurer II WP 8×42. Od ukupnog broja učesnika njih 390 je prilikom dostavljanja podataka tačno odgovorio na postavljeno pitanje i tako steklo priliku da osvoji nagradu. Na osnovu izvlačenju srećnih dobitnika koje bilo prenošeno uživo na društvenim mrežama DZPPS-a, 6. februara, knjigu je osvojio Milan Boškov iz Debeljače, a dvogled je otišao u ruke Rajka Majstorovića iz Čačka.

I ove godine organizovan je foto-konkurs na koji je pristiglo preko 250 fotografija, 93 autora. Tročlani žiri je radio u sastavu: Danica Veljković, doktorka veterinarske medicine, Mila Stojanović, vizuelna umetnica i Kalman Moldvai, grafički dizajner. Žiri je imao zaista težak posao da odabere samo jednu pobedničku fotografiju, pa je dodeljeno i nekoliko pohvala.

Kao pobednička odabrane je fotografija plavih senica, autorke Jelene Ivković iz Niša koja je osvojila paket proizvoda iz naše internet prodavnice. U obrazloženju žirija navedeno je sledeće:

Jednoglasnom odlukom žirija kao pobednička odabrana je fotografija Jelene Ivković, fotografija iz inače sjajne serije koju je autorka zabeležila. U stišanoj i hladnoj belini, stoji jednostavno ukomponovana nesvakidašnja hranilica – raspolućena bundeva koja svojim obojenjem zrači toplinu, daje središte celom prikazu i uspostavlja scenu za ptičji skeč koji će već za treptaj oka izgledati sasvim drugačije. Dve plave senice u istom trenutku, jedna zamagljena u pokretu sletanja i druga vešto isfokusirana, prividno mirna.

Pohvaljeni su sledeće fotografije:

Jelova senica, Julija Joksimović;
Zelentarka i čižak, Miodrag Zlatarov;
Poljski vrapci, Olja Simović;
Kos, Mihailo Simović.