Skip to main content

Rezultati foto-konkursa “Vreme za ptice”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već nekoliko godina kreira godišnji kalendar zajedno sa svojim članovima a fotografije koje ulaze u kalendar biraju se putem foto konkursa na koji je ove godine pristiglo ukupno 111 izuzetnih fotografija 39 autora/ki koje su u potpunosti zadovoljavale propozicije konkursa i bile plod strpljivog posmatranja, dugog čekanja idealne scene i kadra, kratki uhvaćen trenutak ptica kada se u oduševljenju zaboravlja na vreme. Od 111 fotografija, u kategoriju “Mlada nada” u kojoj su se takmičili učesnici starosti do 16 godina, pristiglo je 9 fotografija 3 autora/ki. Zahvaljujemo se svim učesnicima na uloženom trudu. Sam proces žiriranja bio je prožet velikim uživanjem i uzbuđenjem, posmatrajući neverovatne trenutke uhvaćene fotografskim objektivima i deleći radost zajedno sa autorima.

Fotografije je pregledao stručni žiri u sastavu: Bojana Lukić, vizuelna umetnica; Damir Trnovac, biolog i fotograf, Kalman Moldvai, grafički dizajner.

Pobednik u kategoriji odraslih osvojio je Opticron dvogled Adventurer II WP 8×32, a pobednik u kategoriji “Mlada nada” je osvojio knjigu “Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje

Pobednik u kategoriji “Mlada nada” je Pavle Paunov sa fotografijom mladunca žute pliske

Fotografija nas je opčinila svojom veselom atmosferom, koloritom i mladom pticom koja je za trenutak zastala da nas osmotri, spremna da poleti u otkrivanje sveta. Ovom prilikom, pohvaljujemo mlade autore i želimo da ih ohrabrimo da nastave svoja istraživanja u prirodi, posebno u oblastima ornitologije i fotografije“, stoji u obrazloženju žirija.

Pobednik u kategoriji odraslih je Nedeljko Marković sa fotografijom “Zimsko jutro”

Lepota jutarnjeg trenutka ostavlja bez daha! Mi smo poput nemih posmatrača sa remek dela umetnika Kaspara Davida Fridriha, predstavnika nemačkog romantizma. Fotografija čini da možemo da zamislimo svim čulima da je pred nama hladan zimski dan, osećamo oštar vazduh, zamišljamo tišinu jutra na zaleđenom Dunavu i zadovoljstvo nečujnog posmatranja porodice labudova koja zajedno sa nama živi taj momenat. Ispred ovog naizgled jednostavnog prizora, kroz maglu, shvatamo da su pred nama slike koje nestaju sa klimatskim promenama i da je na nama da se borimo da ih sačuvamo. Zimsko jutro čini da u potpunom oduševljenju zaboravimo na vreme“, navodi žiri.

Fotografije koje će se naći u zidnom kalendaru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za 2024. godinu.

Januar – Pobednička fotografija u kategoriji odraslih, Zimsko jutro, Nedeljko Marković;

Februar – Severne zebe, Miroslav Mareš;

Mart – Brgljez, Saša Malezić;

April – Mladunac utine, Nikola Stevanović;

Maj – Modrovrane, Katarina Paunović;

Jun – Pupavac, István Balogh;

Jul – Pobednička fotografija u kategoriji “Mlada nada”, Mladunac žute pliske, Pavle Paunov;

Avgust – Puzgavac, Vasily Kalinichenko;

Septembar – Brkata senica, Josip Šarić;

Oktobar – Vrapci pokućari, Gojko Kukobat;

Novembar – Siva čaplja, Slobodan Botoški;

Decembar – Dugorepa senica, Mira Milovanović;