Skip to main content

Rezultati foto konkursa “Leteći kalendar 2022.”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je foto konkurs za svoje članove. Tema ovogodišnjeg konkursa bila su Međunarodno značajna područja za ptice (Important Bird Areas – IBAs). Cilj konkursa je bio ukazivanje na važnost ovih područja prirode za opstanak ptica i biodiverziteta.

12 najlepših fotografija IBA područja u Srbiji naći će se u kalendaru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za 2022. godinu. Tročlani žiri u sastavu Bojana Lukić, Jožef Gergelj i Aleksa Vukićević imao je težak zadatak, jer su na konkurs pristigle predivne 123 fotografije 29 autorki i autora.

Pobednička fotografija je “Beljarica” autora Josipa Šarića

Pobednička fotografija prikazuje naizgled jednostavan predeo sa akcentom na usamljenoj čaplji. Svojim koloritom i kompozicijom ovo delo podseća na enformel platna – oseća se tekstura datog podneblja i preovlađuje intenzivna crvena boja koja izaziva nemir kod posmatrača. Kontrast uznemirenom predelu čini bela čaplja koja nam privlači pažnju i pomera fokus na sebe. “Zamrznuti” momenat koji je uhvaćen na ovoj fotografiji snažno ukazuje na vrlo jasan ekološki problem. Alarmantno crvena boja koja dominira je zapravo posledica izlivanja kanalizacionih cevi na Beljarici koje je vidljvo tokom sušnog perioda. Usamljena ptica, kao nemi posmatrač, šalje nam jasnu poruku da je čovek taj koji jedini ima mogućnost izbora da sačuva prirodu – stoji u obrazloženju članice žirija Bojane Lukić.

Pobednik konkursa na poklon dobija par terenskih cipela domaćeg brenda KS SHOES. Podsećamo da svi članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uz člansku kartu imaju popust od 5% za kupovinu obuće domaćeg brenda KS SHOES.

Fotografije koje će se naći u kalendaru su:

Januar – Sotsko jezero – Davor Hadžiomerović

Februar – Jezero Karamejdani (Peštersko polje) – Brano Rudić

Mart – Labudovo okno – Mira Milovanović

April – Zagajička brda – Boris Okanović

Maj – Lalinac (Dobrić-Nišava) – Marko Stoičkov

Jun – Uvac- Milica Plavšić

Jul – Beljarica – Josip Šarić (Pobednička fotografija)

Avgust – Obedska bara – Saša Malezić

Septembar – Slano kopovo – Dejan Sklopić

Oktobar – Veliki Krš – Zorana Nikodijević

Novembar – Klisura Mileševke – Brano Rudić

Decembar – Bečejski ribnjak – Vasily Kalinichenko

Zahvaljujemo se svima na učešću i ohrabrujemo vas da nastavite da posećujete, istražujete i štitite IBA područja za ptice, prirodu i ljude. Pridružite se našem jatu i učlanite se u Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – kako se učlaniti saznajte OVDE.