Skip to main content

Radonica „Učimo od prirode“ – najlepši čas!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa SBB Fondacijom osmislilo je i realizovalo u osnovnim školama širom Srbije seriju radionica „Učimo od prirode“ namenjenih nižim razredima.

Polazeći od uverenja da su generacije najmlađih svesne aktulenosti ekoloških problema, ali da im manjka stvarnog i neposrednog dodira sa prirodom, kreirali smo radionice sa namerom da uposlimo njihova čula kako bi otkrili da boravak u prirodi može da bude izvor neiscrpnih saznavanja i uzbuđenja.

Radionica je podeljena u nekoliko segmenata, zavisno od toga na kojem čulu je akcenat: priroda koju vidimo, priroda koju čujemo… Zanimljivosti o letenju, različitim prirodnim zvucima ili zagađenju životne sredine deci su prezentovane kroz zanimljive igrice koje kombinuju različite oblasti učenja. Na primer: nacrtati različite zvuke. Ukoliko celovito angažujemo dečje biće, shvatiće i osetiti različite načine čovekove povezanosti sa prirodom. Kako bismo doprili do što većeg broja dece iz različitih krajeva naše zemlje, kao predavače angažovali smo članove našeg Društva i održali im obuku o radionici. Počev od decembra 2021. pa do kraja školske godine, radionice „Učimo od prirode“ predstavljene u brojkama, izgledaju ovako: 55 predavača, u 49 mesta održalo je 110 radionica kroz koje je ukupno prošlo 3.027 dece!

Ali, ovi brojevi su važni tek kao svedočanstvo buduće mreže ljubitelja i zaštitnika prirode. U to verujemo kao u jedino korenito rešenje ekoloških problema u kojima se nalazi naša država i čitava planeta. To su prepoznali i nači članovi kojima se ovim putem još jednom srdačno zahvaljujemo za izdvojeno vreme i trud uložen u rad sa decom. „Mislim da je ovo odličan projekat koji dugoročno može da ima dalekosežne rezultate“, kaže naša članica i realizatorka radionica Jelena Spasojević. Da smo na dobroj stazi, potvrđuju i dečje reakcije poput one koja dolazi od jednog dečaka četvrtog razreda iz Kačareva: „Ovo mi je bio najlepši čas!“ Ovakve ushićene izjave motivišu nas još više i u skladu sa tim Društvo će se u budućnosti potruditi da deci i mladima pruži još ovakvog prekopotrebnog sadržaja.  

naslovna fotografija: ©Danica Cimbal