Skip to main content

Radna akcija za čistiji Pešter

Uklonjeno 250 džakova smeća

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice proteklog vikenda organizovalo je akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.

U svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ iz Nove Varoši, Planinarskog društva „Zmajevac“ i JКP „Vrela“ iz Sjenice, a velika ispomoć bio je bagerista Samel Hukić iz Dolića koji je došao sa svojom mašinom.

Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih voda ovog kraja.

Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama. Opština Tutin pomenuti izazov rešila je kroz postavljanje kontejnera u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela. Meštani sjeničkih sela prinuđeni su da svoj otpad odlažu u prirodu, time stvarajući desetine divljih smetlišta koja ugrožavaju i prirodu i ljude.

Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Da bi akcije poput ove naše sprovedene u subotu imale smisla neophodno je da Opština Sjenica započne odnošenje otpada u svojim selima što bi u velikoj meri rešilo problem sa komunalnim otpadom. Zajedno sa drugim lokalnim organizacijama i aktivistima voljni smo da pomognemo Opštini kako bi se u narednom periodu rešio ovaj veliki problem“.

Akcija uklanjanja otpada deo je projekta „Protect Pešter Wetlands!“ koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.