Skip to main content

Ptice spajaju ljude: najuspešniji Evropski vikend posmatranja ptica

Iza nas je još jedan Evropski vikend posmatranja ptica (EuroBirdwatch), ove godine organizovan 30. septembra i 01. oktobra širom Evrope i Centralne Azije. U organizaciji ovog događaja učestvovalo je 34 partnera iz mreže BirdLife International, koji su organizovali preko 770 različitih izleta i okupljanja kako bi posmatrali ptice. Na izletima je učestvovalo više od 15.000 ljubitelja ptica i koju su prebrojali preko od 3.5 miliona jedinki divljih ptica.

Primarni cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je i ove godine bilo obrazovanje šire javnosti o pticama, njihovoj seobi, važnosti selidbenih puteva i usputnih stanica, ali i o nestanku staništa čime se ugrožani i gnežđenje i zimovanje ptica. Pored toga, ove godine u fokusu je bilo podizanje svesti građana i građanki o aktivnostima BirdLife partnera i drugih nevladinih organizacija koje se aktivno bave zaštitom ptica i prirode, kao i prikupljanje sredstava koja bi bila uložena u njihov dalji rad.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je 27 izleta i okupljanja na kojim je prisustvovalo 839 učesnika koju su posmatrali 25.894 jedinki ptica u okviru 139 vrsta. Najbrojnije vrste ptica su bile gluvare (Anas platyrhynchos) sa3.598 jedinki, liske (Fulica atra) sa 3.470 jedinki i čvorci (Sturnus vulgaris) sa 2.649 zabeleženih jedinki.

Lokacije sa najvećim brojem vrsta ptica su bile ribnjak Bečej i ribnjak Svilojevo sa po 60 zabeleženih vrsta i SRP Zasavica sa 58 zabeleženih vrsta. Najveći broj jedinki ptica, 5.539, zabeležen je na ribnjaku Kapetanski rit, potom na ribnjaku u Svilojevu – 4.103 jedinki i na ribnjaku u Bečeju – 3.639.

Od retkih vrsta zabeleženo je 5 jedinki riđogrle trepteljke (Anthus cervinus), 5 jedinki maliog detlića (Dryobates minor), 4 jedinke nilskih guski (Alopochen aegyptica), 3 jedinke crne lunje (Milvus migrans) i 1 jedinka preveza (Netta rufina).

Izlet na Carskoj Bari, fotografija: Slobodan Botoški

Na nivou Evrope i Centralne Azije, najveći broj izleta organizovan je u Mađarskoj (MME/BirdLife Hungary) – 161, Holandiji (Vogelbescherming/BirdLife Netherlands) – 140 i Belgiji (Natagora/BirdLife Belgium) – 81. Najviše učesnika je bilo u Grčkoj (HOS/BirdLife Greece) – 3.000, Mađarskoj – 2.445 i Švedskoj (BirdLife Sweden) – 2.000. Najviše jedinki ptica je posmatrano u Finskoj (BirdLife Finland) – 1.496.000, Švedskoj –  944.045 i u Holandiji – 340.500. Najbrojnije jedinke ptica tokom manifestacije su bile belolika guska (Branta leucopsis), golub grivnaš (Columba palumbus) i čvorci (Sturnus vulgaris).

Od retkih vrsta zabeleženo je jato od 834 jedinki stepskih vivaka (Vanellus gregarius) u Uzbekistanu, jato od 122 jedinke malih lisastih guski (Anser erythropus) u Grčkoj, dve jedinke malih strnadica (Emberiza pusilla) u Holandiji i po jedna jedinka velike trepteljke (Anthus richardi) u Belgiji i Austriji, tihookeanski zlatni vivak (Pluvialis fulva) u Mađarskoj i vrsta zviždaka Phylloscopus schwarzi u Švedskoj.

naslovna fotografija: Slobodan Botoški