Skip to main content

Ptice sa hranilica odabrale pobednike

Treću godinu zaredom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje u prihranjivanju ptica, sa željom da usmeri pažnju na ptice koje prezimljuju u našem okruženju i pomoć koja im je potrebna kako bi opstale u hladnim danima kada hrana oskudeva.

Takmičenje je podeljeno u nekoliko kategorija kako bi svako mogao da pronađe aktivnost za sebe, učestvuje i doprinese. Takođe, takmičenje ima za cilj da ukaže kako prihranjivanje ptica može biti oplemenjujuća zimska razonoda: raspoznavanje vrsta, prebrojavanje ptica, fotografisanje ili crtanje.  

Pogledajmo statistiku: 2882 prebrojane jedinke 31 vrste ptica kojima ste pomogli da dočekaju proleće! 2882 zahvalnice za trud i strpljenje koje ste uložili! Od ukupno 77 takmičara, 35 je beležilo ptice na hranilicama i oko nje. Hranilice su najšečće posećivale velike senice, poljski i vrapci pokućari, kao i divlji golubovi. Za to vreme, 44 takmičara uzelo je učešće u kreativnim aktivnostima zimske prihrane: stiglo je 63 fotografije i 47 dečjih likovnih radova

Rezultati takmičenja:

Rudo-Jan Ćefera iz Bačkog Petrovca na svojih 5 hranilica tokom jednog posmatranja prepoznao je i zabeležio 11 različitih vrsta ptica: gugutku, kopca, svraku, veliku i plavu senicu, crvendaća, poljskog vrapca, običnu zebu, žutaricu, zelentarku i jelovu senicu.

Nagrada u ovoj kategoriji je popularna društvena igra “Wingspan” koju je obezbedio Gejming centar “MIPL“.

Biljana Marinović iz Kovina je jednog snežnog jutra na svojih 8 hranilica izbrojala 262 ptice. Biljani je ovo treće učešće u takmičenju “Ptice moje hranilice”, a na njenom meniju za ptice najčešće se nalaze suncokret, lojne kugle, pšenica, kukuruz i jabuke. 

Nagrada koju je osvojila je slika autorke Marije Trkulje.

Žiri u sastavu: Bojana Lukić, vizuelna umetnica, Kalman Moldvai, grafički dizajner i Uroš Stojiljković, vizuelni umetnik doneo je sledeće odluke.

Za pobedničku fotografiju Uroš Stojiljković kaže: “Fotografija Miše Zlatarova, vešto je zabeležen trenutak sa hranilice, uravnotežen spoj dokumentarnog i estetskog, mirnog i dinamičnog, očiglednog i nagoveštenog.  Jednostavna, centralna kompozicija, puna je potencijala pokreta sugerisanog u strmoglavom položaju brgljeza: nasuprot zaleđenoj, nepomičnoj strani fenjera kao protivteža stoji živahnost ptice. U ohlađenoj gami, koloristički akcenti ukrasnih kugli na rubovima sugerišu širi kontekst praznične atmosfere zimske prihrane, ali ne ugrožavaju dominantnu formu hranilice. Fotografija nosi i određenu mogućnost poetskog iščitavanja: u zimskom pejzažu, na mestu ugašene vatre u fenjeru, pojava ptice zrači toplotom. Time je još jednom potcrtan značaj suživota ptica i ljudi i radost njihovog susreta.”      

Drugo mesto na fotokonkursu pripalo je Milivoju Vasiljeviću, a treće Jeleni Đomparin.

Nagrada u ovoj kategoriji je poklon paket Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Nagrađeni radovi sumiraju bogatstvo različitosti radova pristiglih na konkurs i izdvajaju se po sadržajnosti prikazanih scena, po slobodi kombinovanja i rukovanja tehnikom ili po srećnom spoju razigrane mašte i pokušaja da se posmatranjem jasno predoče morfološke karakteristike određenih vrsta ptica. Ipak, ono što je najvažnije i ispunjava optimizmom, a jasno se vidi na svim pristiglim radovima, jeste upućenost najmlađih na svet ptica i prirode” , kaže Bojana Lukić.

Drugo mesto osvojio je Zengő Kozma, a treće Ivana Španović.

Sva tri rada osvajaju poklon paket za decu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vas poziva da nastavite sa prihranjivanjem ptica i da se učlanite u naše jato kako bismo zajedno učili i brinuli o pticama i prirodi!


Finalisti fotokonkursa:

Finalisti dečjeg likovnog konkursa: