Skip to main content

Ptice padaju pred snopovima trske

Čokanski rit, značajno stanište divljih životinja na severu Banata, je velika depresija u obliku potkovice, duga oko 4 kilometra i uglavnom je obrasla trskom. Pored ilegalnog deponovanje otpada, zatrpavanja, suše i tri požara u poslednjih godinu i po dana Čokanski rit pogodila je još jedna nepogoda: košenje trske u sred sezone razmnožavanja životinja!

Prema saznanjima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno se sprovodi košenje trske na velikoj površini, a firma iz Belog Blata koja izvodi radove tvrdi da ima dozvolu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako je područje pomenutog rita deo Ekološke mreže Vojvodine kojom upravlja stručna kuća Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, za obavljanje ovakvih privrednih delatnosti potrebno je ishodovati dozvole. U ovom slučaju takva dozvola nije tražena i pomenutom aktivnošću nastala je ogromna šteta po živi svet.

„Brojne vrste ptica odavno su započele gnežđenje. Košenjem trske uništavaju se gnezda strogo zaštićenih ptica i ugrožene vrste gube staništa“, kaže Jožef Gergelj, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i podseća: „Ovo nije prvo uništavanje ovog značajnog područja. Čokanski rit, skoro svake godine gori zbog podmetanja požara, a reakcija nadležnih institucija je mlaka i kažnjavanje prekršilaca izostaje“.

Čokanski rit je stanište brojnih strogo zaštićenih vrsta ptica popur velike bele čaplje, divlje guske, kašičara, vodenog bika i barskih ptica pevačica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obratiće se nadležnim institucijama sa zahtevom da se hitno obustaviti košenje trske i sprovede istraga zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode.