Skip to main content

Promocija prvog vodiča kroz svet ptica Sićevačke klisure

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Javno preduzeće Srbijašume srdačno pozivaju zainteresovanu javnost da prisustvuje promociji publikacije „Ptice Sićevačke klisure“ čiji su autori ornitolozi Milan Ružić, Radislav Mirić i Slobodan Marković. Promocija ovog jedinstvenog vodiča kroz ornitofaunu Sićevačke klisure održaće se 10. novembra 2022. u 17č u Gradskoj kući u Nišu.  

Ova publikacija rezultat je praćenja i popisa faune ptica ovog područja koje su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodili tokom 2021. i 2022. godine u saradnji sa JP Srbijašume, odnosno sa Šumskim gazdinstvom Niš koje je upravljač parka prirode „Sićevačka klisura“.

„Vrlo je značajno da saznanja do kojih smo došli tokom monitoringa ne ostanu činjenice na papiru, već da budu temelj daljih istraživanja, aktivne zaštite i jednog novog i detaljnijeg upućivanja na prirodne vrednosti Sićevačke klisure. Jedan od načina da se to postigne jeste i ova publikacija koju smo uspeli da realizujemo uz svesrdnu pomoć JP Srbijašume. Rezulati koje smo sabrali u vidu ove pregledne i vizuelno atraktivne publikacije namenjeni su stručnoj, ali i najširoj javnosti, ljubiteljima prirode i ptica“ ističe Slobodan Marković, jedan od autora.

Sićevačka klisura koja se prostire na površini od preko 7500ha na teritoriji opština Niš i Bela Palanka proglašena je za Park prirode II kategorije zaštite 2000. godine zbog očuvanih geomorfoloških osobina i izuzetne biološke raznovrsnosti. Tipovi staništa koji se sreću u Sićevačkoj klisuri, poput stenovitih litica i goleti sa kamenjarima, odgovaraju gnezdilišnim potrebama nekih od najređih vrsta ptica našeg podneblja.  

Tokom istraživanja primećeno je prisustvo 78 vrsta ptica, a od toga 67 vrsta su ovde gnezdarice. Među njima i neke retke i strogo zaštićene vrste poput surog orla, jarebice kamenjarke, sivog sokola, buljine, žutokljune galice, osičara, zmijara i crne rode.

„Sve vrste pobrojane i opisane u publikaciji svedoče još jednom kakav je prirodni dragulj i zajedničko dobro Sićevačka klisura. Zato promocija i jeste javna, da svako može da dođe, upozna se sa publikacijom, ali i sa samim procesom istraživanja o čemu ćemo moći uživo da diskutujemo“, dodaje Marković.

naslovna fotografija: Irina Stamenković