Skip to main content

Projektni tim BalkanDetox LIFE konačno se sastao uživo

1. posmatračka poseta NEEMO-a i 2. partnerski sastanak

Projektni tim projekta BalkanDetox LIFE je sa velikim zadovoljstvom dočekao priliku da se sastane uživo, prvi put otkako je projekat zvanično započeo u oktobru 2020. godine. Tokom sastanka, partneri su razgovarali i procenili napredak, analizirali postignuća, razmotrili nedoumice do kojih je došlo, i odredili pravac delovanja za narednih šest meseci projekta. Pored toga, iskorišćena je prilika da se obavi prva zvanična NEEMO posmatračka poseta.

Prvi događaj uživo od početka pandemije COVID-19

Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) organizovala je sastanak u Velesu u Severnoj Makedoniji, između 17. i 19. maja, na kojem su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija – AOS, PPNEA, BIOM, FVFF, MES i DZPPS. VCF je uložio dosta pažnje u sprovođenje epidemioloških mera COVID-19, u skladu sa zvaničnim preporukama o bezbednosti koje je propisala Republika Severna Makedonija, a koje su svi učesnici sastanka ispoštovali. Ovo je bio prvi sastanak organizovan uživo, otkako je započela pandemija, a učešće je bilo ograničeno samo na tehničko i finansijsko osoblje projektnog tima. Za članove tima koji nisu prisustvovali, obezbeđena je mogućnost za onlajn prisustvo, pa su i oni imali priliku da aktivno prate tok sastanka i učestvuju u diskusijama.

“Mogućnost da se lično međusobno upoznamo sa timom prvi put od početka projekta pružila nam je priliku da nadoknadimo i detaljno razgovaramo o napretku u svakoj aktivnosti koju smo do sada započeli. Verujem da smo svi uvideli da su sastanci licem u lice mnogo korisniji i produktivniji, posebno u pravljenju planova za budućnost.”

Uroš Pantović, koordinator projekta BalkanDetox LIFE

Napredak projekta i predstojeće akcije

Sastanak se fokusirao na tri glavna aspekta projekta: tehnički, finansijski i implementacioni menadžment i na rad na komunikciji. Tokom tehničkih sesija, naš NEEMO posmatrač i svi učesnici imali su priliku da se detaljno informišu o napretku koji je svaki projektni partner postigao tokom prvih šest meseci primene projekta u svojoj zemlji, kao i o svim poteškoćama sa sprovođenjem trenutnih akcija. Pored toga, projektni tim je odredio prioritete za sprovođenje u narednih šest meseci i razgovarao je o svim potencijalnim poteškoćama koje bi se mogle pojaviti u različitim zemljama projekta.

Finansijska sesija bila je usredsređena na sprovođenje finansijskih provera od strane spoljnog nadzornog tima NEEMO-a i predstavljanje finansijskog izveštaja u prvih šest meseci projekta.

Sesija posvećena komunikaciji pružila je pregled dosadašnjeg napretka, koji je obuhvatio ključne rezultate, uključujući i veb stranicu projekta i vizuelni identitet. Date su preporuke za aktivnosti predviđene u narednim mesecima, koje uključuju onlajn kampanju za podizanje svesti o projektu i problemu ilegalnog trovanja ptica na Balkanu. Svi učesnici su bili zadovoljni rezultatima.

“Bilo je potrebno lično videti sve ove motivisane ljude i još jednom shvatiti koliko je sjajan BalkanDetox LIFE tim. Ovim sastankom dokazali smo dve stvari: bezbedni sastanci tokom pandemije su izvodljivi, a sastanci uživo presudni za dobru implementaciju ovog projekta.”

Jovan Andevski, menadžer programa VCF-a