Skip to main content

Prijave za radionicu “Učimo od prirode” u Arboretumu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Arboretum Šumarskog fakulteta i SBB Fondacija sa radošću pozivaju učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola da u nedelju 23. oktobra, 2022. godine, uzmu učešće u prirodnjačkoj radionici i posmatranju ptica u jedinstvenom ambijentu Arboretuma.

Ove besplatna radionica realizovaće se u dva termina: prvi je od 10č a drugi od 12.30č. Broj učesnika je ograničen stoga vas molimo da obezbedite svoje mesto prijavljivanjem putem sledećeg formulara:

Polazeći od uverenja da su generacije najmlađih svesne aktulenosti ekoloških problema, ali da im manjka stvarnog i neposrednog dodira sa prirodom, kreirali smo radionice sa namerom da uposlimo njihova čula kako bi otkrili da boravak u prirodi može da bude izvor neiscrpnih saznavanja i uzbuđenja. Ukoliko celovito angažujemo dečje biće, shvatiće i osetiti različite načine čovekove povezanosti sa prirodom, a na temelju tog saznanja razvija se iskrena potreba da prirodu očuvamo i zaštitimo.

Radionica je podeljena u nekoliko segmenata, zavisno od toga na kojem čulu je akcenat: priroda koju vidimo, priroda koju čujemo… Zanimljivosti o letenju, različitim prirodnim zvucima ili zagađenju životne sredine deci su prezentovane kroz zanimljive igrice koje kombinuju različite oblasti učenja. U poslednjem segmentu radionice koju će realizovati članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, učesnici će imati priliku da pomoću dvogleda bolje upoznaju ptice u Arboretumu. Nakon svake radionice, obezbeđeno je posluženje za učesnike.

Ova radionica je ujedno i poziv na otkrivanje vrednosti Arboretuma Šumarskog fakulteta, pomalo nepoznate oaze prirode u Beogradu, koji je 2011. godine proglašen za zaštićeno prirodno dobro III kategorije. Okruženi sa preko 1500 drvenastih vrsta, opremljeni naoštrenim čulima, oktrivajući svet ptica i prirode kroz igru, verujemo da ćete imati dan za pamćenje.

Vidimo se u prirodi!