Skip to main content

Pridružite se hiljadama ljudi koji posmatraju seobu ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije srdačno poziva sve zainteresovane da se pridruže nekom od brojnih izleta koje se organizuju širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra na kojima će se posmatrati ptice na jesenjoj seobi, a sve u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Ovu veliku manifestaciju još od 1993. godine, širom evropskog kontinenta, organizuje BirdLife International, najveća svetska organizacija na polju zaštite i proučavanja ptica i njihovih staništa. U prethodnih 30 godina organizovano je više od 45 hiljada izleta, a naše pernate komšije privukle su preko 1.3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije. Sve do danas, Evropski vikend posmatranja ptica nije izgubio na popularnosti i svake godine se povećava broj učesnika.

U Srbiji, na Evropskom vikendu posmatranja ptica koje organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi. Ove godine izleti će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Carske bare, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na obali Crnog Timoka u Zaječaru ili na akumulacionim jezerima kao što su Bovansko jezero kod Sokobanje, Oblačinsko jezero kod Niša ili Radoinjsko jezero kod Kokinog Broda.

Lokacije gde se organizuju izleti se određuju na osnovu važnosti za ptice kako za gneždenje tako i kao usputne stanice za ptice selice. U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zbog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug. Pozivamo vas da se pridružite izletima širom Srbije kako bismo zajedno ispratili ptice, uživali u njihovoj raznovrsnosti i naučili nešto novo o njima”, kaže Mirjana Rankov, vodičkinja na izletu i ornitološkinja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi. Na migratornom putu ptice se suočavaju sa velikim  pritiscima, a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje od strujnog udara ili sudara sa dalekovodima, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Učešće na izletima je besplatno, a za učešće je potrebno prijaviti se putem sledećeg formulara. Vodiči na izletima su iskusni poznavaoci i ljubitelji ptica, zaposleni i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će se truditi da zainteresovanima prenesu što više znanja o pticama. Za učešće na izletima nije potrebno prethodno znanje, ali savetuje se zaintersovanima da instaliraju na svojim telefonima “Ptice na dlanu” – besplantu aplikaciju za raspoznavanje ptica ili da nabave prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje ptica na srpskom jeziku “Ptice Srbije i Evrope”.