Skip to main content

Popis na blic

Razvojem modernog ljudskog društva priroda se našla pod ogromnim pritiskom. Kako bi se ovaj trend obuzdao, proglašena su mnoga zaštićena prirodna dobra, koja za cilj imaju da sačuvaju ostrvca prirode u moru poljoprivrednih, industrijskih i urbanih predela. Da bi se neko područje sačuvalo, ono mora da ima razlog za to, a taj razlog su često retke i ugrožene vrste ptica. Zato svaki nalaz ptice može doprineti očuvanju nekog područja i samih ptica.

Za prepoznavanje i popisivanje uobičajenih vrsta ptica poslednjih godina nije nužno posedovati akademsko ornitološko znanje. Moderne tehnologije, pre svega pametni mobilni telefoni, omogućavaju i potpunim početnicima da brzo prepoznaju i zabeleže većinu ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je priredilo kratak vodič „POPIS NA BLIC“, koji predstavlja mobilne aplikacije koje će vam pomoći kako da:

– PREPOZNATE PTICU PO IZGLEDU – aplikacija „Ptice na dlanu“

– PREPOZNATE PTICU PO OGLAŠAVANJU – aplikacija „BirdNET“

– BELEŽITE SVOJE POSMATRANJE – aplikacija „Naturalist“Svaki podatak je bitan! Zato instalirajte preporučene aplikacije na svoje pametne telefone i pođite avanturu istraživanja i beleženja podataka o pticama.