Skip to main content

POLET – najbrojnije okupljanje ljubitelja ptica!

Četvrti POLET, veliko okupljanje članica i članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, održan je na izletištu Letenka, u Nacionalnom parku Fruška gora, te otuda i šaljiv naziv ovogodišnjeg izdanja – POLETenka. Izletu je prisustvovalo 280 članova i članica različitih uzrasta, prijatelji, saradnici i volonteri.

Učesnici Poleta 2024. foto: Damir Trnovac

Učesnici su se mogli priključiti jednoj od tri prirodnjačke šetnje sa posmatranjem ptica koje su predvodili naši iskusni terenski ornitolozi a mogli su i da prisustvuju prstenovanju ptica koje je priredio Tibor Rekecki, licencirani prstenovač, saradnik našeg Društva. Edukativne i zabavne radionice za decu ove godine su bile na temu belih roda, a u skladu sa aktuelnim 8. Međunarodnim popisom ovih ptica. Zainteresovani za posmatranje ptica i sisara mogli su da isprobaju i nauče nešto novo o različitim tipovima Opticron dvogleda i optike od Pita, zvaničnog predstavnika ove kompanije i našeg prijatelja.

U pauzi od aktivnsti učesnici su se mogli okrepiti domaćim pasuljem za čiju pripremu su bili zaduženi naše kolege i vredno osoblje izletišta Letenka. Pored hrane, punoletni učesnici su imali ekskluzivnu priliku da probaju pivo “Hoppy stork” koje je napravljeno u okviru naše saradnje sa novosadskom pivarom “Zbir”, a promocija i distribucija ovog piva će tek uslediti. Prijatnoj atmosferi su doprinele lagani ritmovi Džez tria. Čitav događaj su svojim proizvodima upotpunili i naši prijatelji iz kompanija Sibirsko zdravlje i Mamboo – bambusovi toalet papiri. 

Godišnje okupljanje članstva bilo je idealna prilika da hiljaditoj članici Društva uručimo člansku kartu i na taj način zajedno obeležimo važno dostignuće, ove godine je broj našeg članstva prvi put premašio 1000.

Budući da je ovaj izlet namenjen upravo našim članovima koji nas iz godine u godinu podržavaju i doprinose različitim aktivnostima čast nam je da im zahvalnost iskažemo ovakvim aktivnostima, gde ih možemo i  bolje upoznati.

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta, upravljaču izletišta Letenka.