Skip to main content

Otvoren je foto-konkurs “Vreme za ptice”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu zaredom pokreće foto-konkurs za svoje članice i članove sa ciljem da zajedno kreiramo kalendar za narednu, 2024. godinu.

Mada je ostala još četvrtina ove kalendarske godine, u mnogim planovima već mislimo na narednu. To, uostalom, potvrđuje i naš foto-konkurs. Imperativ planiranja životnih obaveza s jedne, a nemogućnost da predvidimo budućnost sveta u kojem živimo sa druge strane, udruženi sa stalnom izloženošću obilju kratkotrajnih sadržaja, učinili su da vreme doživljavamo kao brzi voz iz kojeg ne možemo da izađemo.

Zato je kao moto ovogodišnjeg foto-konkursa odabrano – “Vreme za ptice”. Pošaljite nam fotografije ptica koje su plod strpljivog posmatranja, dugog čekanja idealne scene i kadra. Podelite sa nama i kratki uhvaćeni trenutak ptice kada ste u oduševljenju zaboravili na vreme. Da li vreme drugačije protiče u svetu ptica?

Neka vaše fotografije u kalendaru, tom tabelarnom marširanju dana i meseci, podsećaju da pomenuti voz usporava i povremeno zastaje kada vreme posvetimo prirodi i pticama.

Uslovi foto-konkursa

Pravo učešća imaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji su uplatili članarinu za 2023. godinu.

Svaki autor, uz prijavu može poslati do 3 fotografije, u položenom (landscape) JPG formatu, u visokoj rezoluciji. Dozvoljena je osnovna obrada fotografije što uključuje izrezivanje, kontrast, osvetljenost, boje i intenzitet. Nije dozvoljeno naknadno dodavanje elemenata (logo, okvir, potpis, bordura i sl). Organizator zadržava pravo da snimke za potrebe kalendara smanji na pogodne mere.

Očekujemo snimke ptica u njihovom uobičajenom okruženju i svakodnevnim aktivnostima, nastale isključivo na teritoriji Srbije. Pravilo je da se prilikom posmatranja i snimanja ptica one na gnezdu ne uznemiravaju, a u drugim prilikama se to čini u najmanjoj mogućoj meri. Snimci na kojima su ptice u zatočeništvu, vidno uznemirene ptice na gnezdu, fotografije jaja i sasvim malih mladunaca nisu prihvatljivi i biće bez diskusije eliminisani. Snimci koji ne ispunjavaju propozicije biće diskvalifikovani, a organizator će ih ukloniti pre iznošenja prispelog materijala pred žiri.

Pristupanjem konkursu autor tvrdi da su svi priloženi radovi u celini njegovo autorsko delo i da ni na koji način da povređuju autorska prava trećeg lica. Organizator će primljene radove koristiti za potrebe objavljivanja kalendara uz poštovanje autorskih prava. Fotografije će po završetku konkursa ostati u arhivi organizatora, a bilo kakva kasnija upotreba radova u cilju promocije rada DZPPS biće sprovedena uz obavezno navođenje autora.

Prijem radova do 15.10. 2023. godine do ponoći
Žiriranje od 15. do 22.10. 2023.
Objavljivanje rezultata 24.10.2023. do 17 č.

Obavezna je prijava na konkurs putem sledećeg formulara, a fotografije treba poslati na fotokonkurs@pticesrbije.rs

O selekciji 12 fotografija koje će se naći na kalendaru i odabiru pobedničke fotografije odlučivaće žiri u sastavu:

  • Bojana Lukić – vizuelna umetnica;
  • Damir Trnovac – biolog i fotograf;
  • Kalman Moldvai – grafički dizajner.

Nagrade:

Za dodatne informacije pišite na fotokonkurs@pticesrbije.rs ili pozovite na broj telefona 011/4002561.