Skip to main content

Obeležen još jedan ćurlikovac

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) organizovao je trodnevni kamp od 27. do 30. jula tokom kojeg su studenti iz Crne Gore, Srbije i Albanije imali priliku da se bave naučno-istraživačkim radom na Ćemovskom polju.

Cilj kampa bilo je jačanje kapaciteta u oblasti telemetrije ptica, a ovog puta obeležen je ćurlikovac (Burhinus oedicnemus). Uz ornitologe iz Centra za zaštitu i proučavanje ptice (CZIP), predavač od kog su studenti imali priliku da uče male tajne bezbednog hvatanja ptica i postavljanja satelitskog transmitera bio je sjajni slovenački ornitolog Tomaž Mihelič.

Studenti iz tri zemlje su nakon teorijskog dela kampa posvećenom različitim metodama hvatanja i obeležavanja ptica u naučne svrhe, večernje sate provodili na terenu uspešno primjenjujući naučeno u praksi.

Zahvaljujući telemetrijskom praćenju ptica naučnici dobijaju dragocene informacije o kretanju, navikama i ekologiji vrste koja se prati, te su aktivnosti poput pomenutog kampa od izuzetne važnosti jer doprinose jačanju kapaciteta u regionu, proširuju znanje o vrstama od interesa kao i o poteškoćama sa kojima se one susreću.

Ćemovsko polje, stepski tip staništa koji je ujedno i jedan od poslednjih preostalih u Evropi, a koje je iz dana u dan sve ugroženije nemarnim ponašanjem, idealno je stanište za ćurlikovca, zvezdu pomenutog kampa. Ova vrsta najaktivnija je noću, te je za njeno obeležavanje transmiterom neophodno raditi u večernjim satima, što svakako predstavlja nezaboravno iskustvo.

Obeležavanje ćurlikovca omogućeno je realizacijom projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II” podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata ‚‚Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu”.

Više informacija o Fondu za zapadni Balkan možete pronaći OVDE.