Skip to main content

Obeležen Dan Evropskog zelenog pojasa na Maloj Vrbici kod Kladova

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) je u saradnji sa SBB fondacijom, simbolično na Dan Evropskog zelenog pojasa, u subotu 25. septembra organizovalo biciklističku vožnju za Malu Vrbicu.

Sa ciljem da ukažu na važnost ovog lokaliteta koje bi trebalo da dobije status zaštićenog područja prirode, vožena je biciklistička tura od 40 km od Kladova do Male Vrbice u kojoj su učestvovali članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zaposleni SBB kompanije, lokalno stanovništvo i profesionalni biciklisti koji su prepoznali značaj akcije.

Ovo nije bila obična biciklistička vožnja. Biciklisti koji su učestvovali u vožnji imali su važnu misiju, a to je da prenesu vest da se u ovom kraju, u blizini Kladova, nalazi značajno područje prirode, Mala Vrbica. Prirodne vrednosti ovog područja svet je već prepoznao i dodelio mu status Međunarodno značajnog područja za ptice, ali Mala Vrbica i dalje nema formalnu zaštitu države. Upravo to je cilj naše saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, da ovaj biser prirode bude i formalno zaštićen.“, rekla je Jovana Lukić CSR direktorka United Grupe i direktorka SBB fondacije.

Pored biciklističke ture organizovan je i obilazak Male Vrbice, kao i posmatranje ptica koje su vodili ornitolozi iz DZPPS-a.

“U Srbiji je zabeleženo oko 365 vrsta divljih ptica, značajan procenat tih vrsta se može videti i na Maloj Vrbici. U subotu tokom izleta posmatranja ptica učesnici su mogli da vide neke izuzetno zanimljive vrste kao što su plovke kašikare, čubasti gnjurci, mali gnjurci, grogotovci, liske, labudovi grpci. Dok se ranije tog jutra na nebu iznad Male Vrbice odvijala epska borba orlova, belorepana i ribara. Sve ovo potvrđuje da ovo područje prirode zaslužuje da bude i formalno zaštićeno i verujemo da ćemo zajedno sa SBB fondacijom uspeti u tome.“, rekao je Slobodan Knežević iz DZPPS.

Glavni cilj saradnje SBB fondacije i DZPPS  je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000. Povećanje broja zaštićenih područja je značajan zadatak na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije se posebno zajvaljuje Žaklini Nikolić iz Centra za kulturu Kladovo, Ivanu Radojkoviću iz Biciklističkog udruženja “Đerdap-Kladovo” i Milanu Raševiću iz Udruženja ljubitelja prirode “Divljina”, na pomoći u organizaciji obeležavanja Dana Evropskog zelenog pojasa.