Skip to main content

Obeležavanje Dana zaštite prirode u Sićevačkoj klisuri

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Javno preduzeće „Srbija Šume“ će zajedno obeležiti Dan zaštite prirode Srbije u Parku prirode „Sićevačka klisura“. Dan zaštite prirode u Srbiji obeležava se 11. aprila, kako bi se ukazalo na preku potrebu za očuvanjem prirode. Upravo tog datuma daleke 1949. godine, po prvi put na našem podneblju su proglašena zaštićena prirodna dobra „Velika i Mala Ripaljka“, vodopadi u okolini Sokobanje.

U Ponedeljka, 11. aprila sa početkom u 09:30 časova, u nedavno postavljenoj učionici na otvorenom (Između sela Prosek i Sićevo) biće održana predavanja kao i radionice u prirodi, na kojima će prisutnima biti predstavljen bogat biodiverziteta Sićevačke klisure.

„Poslednjih godina se o zaštiti prirode govori više nego ikada, ali utisak je da je to ipak nedovoljno i da ovakve datume moramo koristiti kako bi dopreli do što većeg broja ljudi i objasnili zašto je očuvana priroda bitna za sve nas. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uvek rado učestvuje u ovakvim aktivnostima, zato smo zahvalni našim partnerima JP „Srbija Šume“, na prilici da zajednički organizujemo jedan ovakav događaj”, rekao je Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Najmlađi su nam uvek bili najbolja publika, i ovim putem želim da pozovem što više dece da nam se pridruže u ponedeljak, kako bi svi zajedno naučili nešto novo o zaštiti prirode, posmatrali ptice ali pre svega proveli što više vremena u prelepoj prirodi”, dodao je Marković.

„Neophodna saradnja sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, lokalnom samoupravom, udruženjima građana i obrazovnim ustanovama osnov je za podizanje svesti o značaju zaštite prirode kroz pezentacije, promocije, predavanja i zajedničke aktivnosti svih navedenih strana“, rekao je Bojan Mitić, Šumsko Gazdinstvo „Niš“.

„Ukazaćemo na značaj zaštite i očuvanja prirode i prirodnih vrednosti, naročito u zaštićenim područjima i predstaviti planirane aktivnosti za 2022. godinu. JP „Srbijašume“, Šumsko gazdinstvo „Niš“ Niš je Upravljač velikog broja zaštićenih područja u okruženju, šest od nacionalnog značaja: SRP „Suva planina“, SRP „Rtanj“, SRP „Jelašnička klisura“, PP „Sićevačka klisura“, PIO „Lepterija-Sokograd“ i SP „PS Samar“ i tri od lokalnog značaja: SP „PS Jezava“, SP „Popšička pećina“ i Park šuma „Studena vodica“, dodaje Mitić.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine istražuje i prati veličinu gnezdećih populacija ptica Parka prirode „Sićevačka klisura“. Ovo podučje krase razne vrste retkih ptica kao što su: suri orao, žutokljuna galica, buljina, puzgavac, sivi soko, kamenjarka.