Skip to main content

Novi ciklus radionica “Učimo od prirode” najuspešniji do sada!

I ove školske godine družili smo se sa decom: čak 4085 dece širom Srbije steklo je nova znanja o prirodi, provelo kvalitetno vreme u prirodi i dobro se zabavilo u igricama koje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje sa partnerima iz SBB fondacije.

OŠ “Jovan Grčić Milenko”, Beočin, fotografija: Dragana Stojaković

Učenici od 1. do 4. razreda osluškivali su prirodu i učili da prepoznaju različite zvuke divljih životinja, proučavali su svoju okolinu i kroz timski duh jačali komunikaciju i društvene veštine, obraćali su pažnju na razne vrste biljaka i životinja, hranili ptice i slušali brojne zanimljive priče o njima, crtali su i igrali se sa predavačima i vršnjacima. Projektom na kome sarađujemo sa SBB fondacijom bili su zadovoljni i učenici, predavači, učitelji i učiteljice, te su se tražili dodatni termini pored već predviđenih. Ni loše vremenske prilike nisu mogle da poremete uzbuđenje mališana. Tako je realizovano 167 radionica u preko 50 mesta u Srbiji, što je bila divna prilika da u izazovnoj školskoj godini pružimo zanimljiv edukativni program.

Iz utisaka koji su nam preneli vredni edukatori zaključujemo da je smeha i zabave bilo na pretek! “Učenicima je toliko bilo lepo da smo u prirodi ostali četiri školska časa. Istražili su svaki kutak dvorišta i uživali u pesmi ptica. Ni kiša nije mogla da im pokvari raspoloženje. Sve pohvale za dobro osmišljenu radionicu. Fenomenalna je!“, opisala je svoju radionicu predavačica iz Barajeva, dok članica Društva koja je radionicu realizovala u Kuli prenosi da su “deca bila veoma uključena u radionicu, inspirativna i maštovita”. Podsećamo da smo radionice držali i u zaštićenom prirodnom području, u Arboretumu Šumarskog fakulteta, a iz ove zelene učionice jedna od predavačica javlja: “Oduševljena sam organizacijom kao i dečijim pitanjima i zaključcima koji su donosili tokom radionice. Nemam zamerki, samo reči hvale i podršku!“. Možemo se još pohvaliti time da većina predavača entuzijastično planira nastavak saradnje sa Društvom i već sada razmišlja o tome gde će održati nove radionice od septembra i kako program možemo unaprediti i prilagoditi još većem broju učesnika.

OŠ “Knez Sima Marković”, Barajevo, Veliki Borak, fotografija: Biljana Popović

Nadamo se da su sve navedene brojke ne samo pokazatelj uspešnosti već i temelj novih, dodatnih obrazovnih aktivnosti. Namesto puke kritike upućene mlađim generacijama kako vreme provode uz telefone više nego u prirodi, potrebno je osmisliti i ponuditi raznolike aktivnosti koji bi ih mogle zabaviti, edukovati i pokrenuti na delovanje. Neophodne su kreativne i poučne radionice za decu, stoga polako, ali temeljno pripremamo nove aktivnosti.

Ogromnu zahvalnost na podršci projektu i motivisanom aktivnom učešću dugujemo svim predavačima koji su izdvojili svoje vreme, radili i družili se sa osnovcima:

Teodora Tičerić, Magdalena Grahovac, Danilo Penić, Jelena Spasojević, Bela Kanjo, Kristina Milošević, Stefan Prekajski, Miroslav Mareš, Helena Šešum, Nikola Stevanović, Renata Dravai Đurčik, Nina Rikanović, David Šili, Dragica Jeremić, Ivana Radin, Nemanja Major, Aleksandra Veličković, Bojan Radeka, Bojana Lukić, Milada Stanković, Biljana Popović, Katarina Petrović, Branka Davidović, Marija Matić, Renata Relić, Anđela Ris, Aleksandra Petrović, Vesna Cvetković Marković, Dušica Jovin, Beba Ugrenović, Čeda Vučković, Ivica Stošić, Mila Stojanović, Jana Živanović, Aleksandra Stojanović, Dean Veselinović, Katarina Bugarski, Jasmina Vasić, Snežana Vasić, Itana Topalović, Erka Njemoga, Aleksandra Miščević, Biljana Gorjanović, Slobodan Gajić, Magdalena Cvetković, Jelena Ranković Nikolić, Ivan Kolarević, Jelena Ristić, Dragana Stojaković, Tanasije Pavlov, Aleksandra Keča, Biljana Gorjanović, Valerija Lacko, Jana Pažin, Sanja Blagojević, Blažena Pavela, Svetlana Spasić, Gospava Kalaba, Đorđe Stanković, Aleksandra Lukić i Mihajlo Vujašin.

Posebno nas je obradovao angažman naših mladih članova i članica Dunje Pavlović, Nine Rikanović i Uroša Vasića, njihovo volja i samopouzdanje da svoje znanje o pticama i prirodi podele sa najmlađima.

Od prirode su učili osnovci u raznim gradovima, selima i zaseocima, pa su naši predavači posetili 50 mesta naše zemlje: Bečej, Kragujevac, Suboticu, Mihajlovac, Kulu, Vršac, Maglić, Barajevo, Veliki Borak, Korenitu, Zajaču, Volujac, Kačarevo, Šabac, Zemun, Ovčar Banju, Niš, Silbaš, Barandu, Vranje, Požarevac, Radljevo, Pambukovicu, Zrenjanin, Pirot, Novi Sad, Apatin, Melence, Kumane, Knjaževac, Lipnički Šor, Petrovaradin, Krivaju, Padinu, Ravnje, Zasavicu, Bačku Palanku, Inđiju, Bačko Gradište, Ečku, Bare, Donju Sabantu, Beočin, Sremsku Kamenicu, Sremsku Mitrovicu, Platičevo, Obrovac, Kosjak, Lazarevac. Možda se sledeće školske godine vidimo i u vašem gradu!

naslovna fotografija: Biljana Popović