Skip to main content

Noć sova u Nišu

Sa velikom radošću želimo da najavimo manifestaciju „Noć Sova“ koja će se 03.03.2022. održati u Nišu, u prostorijama Osnovne škole „Stefan Nemanja“ (adresa: Kosovke devojke bb, 18106 Niš), sa početkom u 18 časova.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Osnovna Škola „Stefan Nemanja“ zajedno organizuju  manifestaciju „Noć Sova“, po prvi put u najvećem gradu na Nišavi. Cilj ove manifestacije pre svega je edukacija dece na temu zaštite sova i značaja ovih ptica za očuvanje prirodne biološke ravnoteže, kao i razbijanje nekih predrasuda i lažnih narodnih verovanja koja prate i ugrožavaju ove tajanstvene ptice.

„Noć Sova će se po prvi put obeležiti u Nišu, zainteresovanost dece je ogromna, a energija koja dolazi od učenika i njihovih nastavnika je zadivljujuća. Ovakvim manifestacijama želimo da prikažemo značaj sova koje su iz godine u godinu sve više ugrožene. Možemo se složiti da ova tema nema bolje i bitnije publike od dece. Ornitolozi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će se potruditi da predstojeće radionice osnovcima budu nesvakidašnje i nezaboravno iskustvo. Nadamo se da je ovo početak tradicionalne, godišnje manifestacije u Nišu“, pojašnjava Slobodan Marković iz DZPPS-a.

„Već nakon izleta pre par nedelja, kada smo zajedno sa ornitolozima obilazili zimovalište sova utina u Nišu, uvideli smo ogromno interesovanje kod dece za ovakvim aktivnostima, kao i veliku, do tog trenutka, neotkrivenu ljubav prema sovama i ornitologiji. Ubrzo smo dogovorili obeležavanje „Noći sova“ u našoj školi. Za svega par dana veliki broj dece, kao i kolega se priključio organizaciji ove manifestacije. Deca su već spremila veliki broj skulpturnih radova, crteža, kostima…“, kaže Vesna Kocić, nastavnica u OŠ „Stefan Nemanja“.

„Manifestacija će trajati cele nedelje sa interaktivnim radionicama svakog dana, dok ćemo četvrtak obeležiti kao glavni događaj „Noć sova“. Ornitolozi će te večeri održati predavanje o sovama, dok će osnovci prikazati svoje postavke sa umetničkim i inženjerskim radovima koje su inspirisale sove. U petak ćemo zatvoriti ovu manifestaciju nagradnim kvizom i podelom nagrada za najbolje radove“, napominje nastavnica Vesna Vukojević.

Vannastavne aktivnosti sa učenicima koje podižu njihovu ekološku svest u ovoj školi su godinama unazad redovne, zbog toga je Osnovna škola „Stefan Nemanja“ prepoznata i prva proglašena za Ekološku školu u Nišu.

„Vrlo rado se priključujemo i uvek ćemo podržati ovakve vidove vannastavnih aktivnosti. Učenici će imati priliku da sami istraže, ali i da od stručnjaka saznaju mnoge zanimljive činjenice o sovama. Drago mi je što sve više naše dece brine o prirodi i pticama. Učenici su oduševljeni i željno iščekuju manifestaciju predstojeće nedelje“, izjavila je Aleksandra Projović, direktorka OŠ „Stefan Nemanja“