Skip to main content

Nakon demoliranja vozila, stigle pretnje smrću

Opskurni lovački forum koji godinama unazad poziva na linč zaštitara prirode objavio je komentar svog člana u kome on kao reakciju na vest da je terensko vozilo Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) demolirano izjavljuje da podržava demoliranje vozila, poziva na fizički napad na aktiviste i nada se da će neko članove i zaposlene DZPPS „okačiti o neku granu“.

Ovakvi navodi koji dolaze od člana foruma koji okuplja više od 4.000 naoružanih osoba izazvali su strah i osećaj nebezbednosti kod članova i zaposlenih DZPPS. Godinama unazad pretnje dolaze od strane osoba kojima smetaju aktivnosti usmerene ka direktnoj zaštiti ptica, otkrivanju, sprečavanju i prijavljivanju nezakonitog lova, tj. krivolova.  

Pravni tim DZPPS podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog sumnje da je učinjeno podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Oštro osuđujemo navedene pretnje i pozivamo institucije da preduzmu mere iz svoje nadležnosti, u cilju garantovanja bezbednosti naših članova i zaposlenih.

Podrži nas! Učlani se u Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. OVDE saznaj kako se možeš učlaniti.