Skip to main content

Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2022.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 08. do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji kako bi održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke“.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti i u saradnji sa upravljačima, čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete zimskom popisu ptica, dobrodošli ste. Za pojašnjenja i detaljna uputstva na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs

„Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost“, pojašnjava Marko Šćiban iz DZPPS.

Iako će sve aktivnosti tokom istraživanja biti na otvorenom u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da virus SARS-CoV-2 još uvek intenzivno cirkuliše na teritoriji Republike Srbije, stoga unapred mole sve učesnike da tokom trajanja akcije vode računa o poštovanju preventivnih mera u cilju smanjenja rizika nastanka i prenošenja ove infekcije. Informacije o preventivnim merama možete pronaći na stranici: https://covid19.rs/.

Naslovna fotografija Josip Šarić