Skip to main content

Mladi prirodnjaci javljaju: sadnice su olistale!

Tokom marta meseca, Društvo za zaštitu i pručavanje ptica Srbije je u saradnji sa SBB Fondacijom organizovalo veliku akciju prolećne sadnje u dvorištima osnovnih škola širom Srbije. Pozivu se odazvalo 60 članova i saradnika Društva koji su bili koordinatori sadnje u odabranoj školi u svojoj lokalnoj sredini. Posađeno je preko 900 sadnica hrasta lužnjaka, belog jasena i mlečnog javora u 60 osnovnih i srednjih škola i vrtića. Računajući i izdvojena odeljenja u kojima su pojedine osnovne škole podelile sadnice, broj ozelenelih dvorišta je još i veći.

Kako bismo podržali učenike da brinu o sadnicama ali i da neposrednim posmatranjem razumeju vrednost svakog drveta za širi ekosistem, osmišljen je poster za učionicu „Dnevnik drveta“ u kojem će učenici u narednim godinama moći da beleže ko je i kada zalivao sadnice, kada su izbili prvi pupoljci, kada je ujesen opalo lišće, koji su insekti, gmizavci ili ptice naselili drvo. Škole i koordinatori sadnje dobili su zahvalnice na ručno pravljenom papiru koji od kutija cigareta proizvode osobe sa smetnjama u razvoju u Udruženju „Naša kuća“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije još jednom se srdačno zahvaljuje svima koji su svojom dobrom voljom doprineli stvaranju mreže mladih prirodnjaka i zdravijeg školskog ambijenta. Raduje nas i atmosfera zajedništva koju su podstakle akcije sadnje, o čemu svedoče ne samo fotografije već i dečje reakcije poput izjave jednog dečaka iz Silbaša: „Ovo je dan koji ću pamtiti dok sam živ!“