Skip to main content

Menjamo auto za šumu!

Istraživanja i aktivnosti na zaštiti ptica širom Srbije bila bi teška da u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nije bilo Džimnera, kako od milošte zovemo naš automobil Suzuki Jimny. Rešili smo da auto koji nas nikada nije izdao na terenu, malog potrošača fosilnog goriva, zamenima za fabriku kiseonika! Došlo je vreme da se rastanemo od našeg dragog Džimnera.

U vrednosti automobila tražimo adekvatnu zamenu, u vidu šume ili zemljišta gde bismo napravili i održavali oazu ptica i prirode. Oglas za auto možete pogledati na ovom linku: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16425260/suzuki-jimny-13

Oaza je zamišljena kao prostor koji će biti posvećen prirodi. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije bi na tom prostoru primenilo svoje znanje i iskustvo tako da se biološka raznovrsnost poveća. Verujemo da to parče zemlje može biti dobar primer kako stvarati nove oaze prirode.

Takođe, šumu ili prostor koji bismo dobili u zamenu za automobil, pretvorili bismo u poligonom za obrazovanje naših članova i svih građana koji vole i poštuju prirodu. Samo neke od aktivnosti bi bile održavanje staništa i istraživanje biodiverziteta na tom prostoru, sadnja novog drveća, postavljanje kućica za ptice, ježeve, insekte, postavljanje hranilica i brojne druge aktivnosti.

Ukoliko imate šumu ili zemlju koju ne stižete da obrađujete, a potreban Vam je pouzdan mali terenski automobil – javite nam se!