Skip to main content

Laste izabrale domaćinstvo Terkelj

Domaćinstvo Adrijana Terkelja, iz Sajana kod Kikinde, je sa 71 aktivnim gnezdom seoskih lasta pobednik ovogodišnjeg takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Porodica Terkelj osvaja priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za ljubav i gostoprimstvo seoskim lastama.

Ove godine je, u ovom takmičenju koje slavi ljubav prema prirodi i selu, učestvovalo 109 domaćinstava iz svih krajeva Srbije. U prijavljenim domaćinstvima nastanjeno je više od 4.500 seoskih lasta u 744 gnezda.

Porodica Terklje, iz Sajana kod Kikinde, bavi se stočarstvom. Njihove krave pasu na nepreglednim slatinama u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“. Način na koji gaje domaće životinje u potpunosti podržava očuvanje prirode i mnogobrojnih ptica koje su pratioci ljudskih aktivnosti, poput seoskih lasta.

Kako bi svi učesnici takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ imali šansu da budu nagrađeni za ljubav i brigu o seoskim lastam, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je i ove godine organizovalo izvlačenje „Srećno gnezdo“, u kome su učestvovala sva domaćinstva koja su ispunila uslove za učešće u takmičenju, a to je da imaju makar jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu.

Najviše sreće, u izvlačenju „Srećno gnezdo“, seoske laste donele su domaćinu Kristine Đorđević iz sela Donja Prlita kod Zaječara, koja u svom domaćinstvu ima pet aktivnih gnezda seoskih lasta. Domaćici Kristini su seoske laste pored sreće donele i vaučer u vrednosti od 12.000 dinara za kupovinu sadnica voća.


Čestitamo pobedničkim domaćonstvima i zahvaljujemo se svim ostalim učesnicima koji sa velikom ljubavlju čuvaju naša sela i seoske laste!


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovim takmičenjem želi da ukaže na činjenicu da su mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i priroda koja zavisi od njih ugroženi i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda. Zato je neophodna sistemska podrška malim seoskim domaćinstvima koja žele da se bave poljoprivredom na održiv način.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ je organizovano od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.